Nem muszáj tűrni a szülési fájdalmat

Az édesanyának nem kell előre eldöntenie, hogy fájdalomcsillapítóval, vagy anélkül szeretné világra hozni gyermekét
Az édesanyának nem kell előre eldöntenie, hogy fájdalomcsillapítóval, vagy anélkül szeretné világra hozni gyermekét - © Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Szakember beszélt az epidurális érzéstelenítésről az édesanyáknak.

A szülési fájdalomra nem lehet felkészülni, azonban még nagyanyáink kénytelenek voltak elviselni, a most várandós kismamáknak már nem muszáj, hiszen a fájdalomcsillapítására számos lehetőség rendelkezésre áll. Létezik az érzéstelenítő gáz, ami amellett, hogy a fájdalmat mérsékelik, némi tudatmódosító hatással is bír, éppen ezért sokan elutasítják, mivel nem szeretnének a saját szülésükből kimaradni. Léteznek vénásan adott fájdalomcsillapítók is, amik bár enyhítik a kínokat, meg nem szüntetik azokat. A legbiztonságosabb és legnagyobb fájdalomcsillapító hatása az epidurális érzéstelenítőnek van, amit a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján a 2000-es évek óta egyre nagyobb számba vesznek igénybe az édesanyák. – Az epidurális érzéstelenítés során az ágyéki szakaszon, a csigolyák közötti területet célozzuk meg. Az epidurális tér, ami a gerincvelőt körülvevő burok és a csonthártya között helyezkedik el, a legnagyobb átmérőjében is mindössze 5 milliméter; ez az, amit a tűvel meg kell találnunk és behelyezni a kanült – ismertette az eljárást az anyukákkal dr. Fodor Andrea aneszteziológus a Születés Hete kapcsán múlt héten tartott előadásán.

Előfordulhat fejfájás

Mint azt a szakember elmondta, azok a nők is kérhetik az epidurális érzéstelenítést, akiknek gerincsérvük van, ugyanis az máshol helyezkedik el, mint ahol a beavatkozás történik, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a sérv miatt deformálódhat a gerinc, ami megnehezítheti a szúrást.

– Mint minden beavatkozásnak, ennek is lehetnek szövődményei. Az epidurális térben kis erek találhatók, amiket ha a kanül megsért, vérzés alakulhat ki. A normális véralvadási paraméterekkel rendelkező páciensnél semmilyen komoly problémát nem okoz, abban az esetben azonban, ha vérzékeny a páciens, a vérzésidő megnyúlásával egy nagyobb vérömleny jöhet létre. A klinikán mindezt azzal védjük ki, hogy csak olyan édesanyának adunk epidurális érzéstelenítést, akinek van olyan labor eredménye, ami bizonyítja, hogy nem vérzékeny.

A kanülbevezetés során előfordulhat, hogy a tű véletlenül tovább megy, – általában akkor ha az édesanyának épp fájása van és belemozdul a tű behelyezésébe – megszúrja a gerincvelőt körülvevő folyadékburkot, ami emiatt el kezd szivárogni. Ennek a következménye fejfájás, amit 12 órás fekvéssel és bő folyadékbevitellel kezelünk. Mindez egyébként 100-150 esetből egyszer fordul elő – nyomatékosította dr. Fodor Andrea.

A babára is jótékony a hatása

A kanül – amit azért használnak, hogy az anya igényeihez mérten adagolják az érzéstelenítőt– bevezetését követően 5-10 percen belül melegséget éreznek a nők, a fájdalmak lerövidülnek, majd meg is szűnnek, ami átlagosan 40-50 percig tartanak.

Az érzéstelenítő szelektíven csak a fájdalmat és a hőérzetet befolyásolja, az izomerőre kevésbé hat, hiszen a kitolási szakaszban szüksége van az anyának az erejére. Tehát az epidurális érzéstelenítéssel akár járkálni is lehet. A szakember egy aggódó várandós kérdésére elmondta, az epidurális érzéstelenítés a babára pozitív hatással van, ugyanis azon a területen ahol az érzéstelenítőt használják, az érrendszer kitágul, ami javítja a méh, így a méhlepény véráramlását, melynek köszönhetően a baba is több oxigénhez jut. Mindemellett a fájdalom csökkentésével a stresszreakciót is csökkentik, ezáltal a tágulási szakasz is lerövidül.

– Természetesen nem az a cél, hogy az édesanyákat rábeszéljük az érzéstelenítésre, hiszen mindenkinek magának kell végiggondolnia, hogyan szeretne szülni. Van aki azt mondja, hogy a szülési fájdalom hozzátartozik a folyamathoz és végig akarja csinálni, mások úgy vélik, hogy nem a fájdalomra, hanem a babára és magára szeretne figyelni. Szerencsére nem kell előre eldönteni, hiszen akár szülés közben is kérhető a fájdalomcsillapítás ezen módja – jegyezte meg az aneszteziológus.

HBN–PÁTZ
hirdetés