Helyi közélet

2015.02.04. 08:05

Nézőpont: „Bomba” Biharban

<em>A statisztikák szerint hosszú évek után örvendetes módon kissé ismét emelkedik a születések száma Hajdú-Biharban. Viszont az azt meghaladó elhalálozás miatt összességében lassan mégis fogyatkozik megyénk lakossága.</em> <strong>Orosz Csaba írása</strong>.

A statisztikák szerint hosszú évek után örvendetes módon kissé ismét emelkedik a születések száma Hajdú-Biharban. Viszont az azt meghaladó elhalálozás miatt összességében lassan mégis fogyatkozik megyénk lakossága. Orosz Csaba írása.

Különösen szembetűnő a népesség csökkenése a bihari részen, a Berettyóújfalutól délre, délkeletre eső sok kicsi településen. A helyzetet súlyosbítja, hogy egyre több arrafelé a kispénzű idős. A gyenge vásárlóerő miatt a beruházók elkerülik a térséget, melynek következtében növekszik a szegénység. Ördögi kör!

A probléma „gyökere” lassan száz éves. Bihar a mai napig nem heverte ki a Nagy-Trianon kastélyban az első világháború után megkötött békeszerződés következményeit. Azt, hogy ők a Romániához került Nagyvárad vonzáskörzetébe tartoztak. Zömében nem a távoli Debrecenbe szállították az ott előállított mezőgazdasági termékeket, hanem Nagyváradra, míg onnan iparcikkekhez jutottak. Ez a sok évszázadon keresztül jól működő munkamegosztás 1920-ban egyik pillanatról a másikra ért véget.

Bő tíz évvel ezelőtt, az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk idején sokan azt remélték, hogy a határnyitás majd megoldja ezt a problémát. Most az látszik, hogy sajnos nem sikerült. A bihari fiatalok zöme nem Nagyváradon, hanem Debrecenben, Budapesten, a Dunántúlon, esetleg Angliában, Ausztriában, vagy Németországban keresik a boldogulást. Így időzített „szociológiai bomba ketyeg” Biharban! Méghozzá olyan amely nem hirtelen robban, hanem lassan, alattomosan pusztít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában