Nem mossa el a szezont az eső

Ugyan az időjárás nem kedvez túlzottan az üdülni vágyóknak, a megkérdezett hajdú-bihari szálláshelyek vezetői nem aggódnak a 2010-es turisztikai szezon miatt, a szobák telítettsége már most eléri az 50-60 százalékot.

– A tavalyi nyárhoz hasonlóan erős forgalomra számítunk – jelentette ki Kovács Zsuzsanna, a Hotel Lycium és Aquaticum Termál és Wellness Hotel marketing vezetője. Elmondta, a belföldi vendégek mellett évről évre több külföldi turista érkezik Debrecenbe, így a szálloda kihasználtsága a válság ellenére szinten tudott maradni.
– Az utazók azonban, kevésbé gondolkodnak előre, s jellemzően – anyagi helyzetüktől függően – az utolsó pillanatban foglalnak szállást – mutatott rá egy egyre erősödő tendenciára. Hangsúlyozta, elsősorban a jó ár-érték arányú, színvonalas szolgálatatásokkal, valamint a kereslethez igazodva, az árak minimális csökkentésével kívánnak a vendégeknek kedvezni.
 
Leleményesen
 
Megyénk egyetlen ötcsillagos szállodájában, a Hotel Divinusban legalább 15 százélékkal magasabb foglaltságot remélnek, mindamellett, hogy a tavalyi nettó átlag szobaárukat minimálisan emelték. – Mi a többi piaci szereplővel ellentétben nem további engedményekkel próbáljuk értékesíteni szobáinkat, hanem – a nyitó szállodai arculattól elszakadva – a 2009-es árainkat megtartva és a magasabb foglaltsági napokon lehetőleg magasabb áron – tájékoztatott Szabó Zsuzsanna Mónika, a szálloda pr managere.
De nemcsak a nagy fogadó képességű hotelek bíznak a jó szezonban. Máté Lajos a józsai Family Clubhotel szállodaigazgatója reméli a jóidő beköszöntével a forgalom is javul. De nem bízza a véletlenre a dolgot, – mint mondta – a városi rendezvények mellett saját programokkal is várják a vendégeiket. – Júliusban palacsintasütő, augusztusban pedig karneváli gasztronómiai versenyt rendezünk – jegyezte meg. Megemlítette: az idegenforgalmi adó ugyan nőtt, de a válságra való tekintettel ők nem emeltek áraikon.
 
Nem aggódnak
 
Megyénk fürdővárosában nem aggódnak a szállodák, a megkérdezettek egyöntetűen jó szezonra számítanak. Mint mondták a hajdúszoboszlói gazdag rendezvénykínálat kárpótolja a látogatókat a főszezonban kimaradó kedvezmények miatt. A Hotel Platánban – tájékoztatásuk szerint – ezt támasztja alá a foglalások 75 százalékos mértéke is.
A szálláshelyen elmondták, az idegenforgalmi adó megemelése miatt ugyan nőttek az áraik, de azzal egyenes arányban a szolgáltatásuk minősége is javult. Az előző évekhez hasonló forgalomra számítanak a Aurum Hotelben is, ahol a szálláshely vezetői legkedvezőbbnek az egy hetes akciójukat tartják. Bár a szeszélyes időjárás miatt a Hotel Koronában még nem volt túl sok foglalás, tapasztalataik szerint ez változni fog, kedvező ajánlataiknak köszönhetően.
 
Kevesebb a sátor
 
A szállodákhoz képest a kempingek forgalma az előfoglalások mértéke alapján csökkent. A megkérdezettek egységesen azt nyilatkozták, az utóbbi idők esőzései miatt jóval kevesebb foglalás érkezett, de még reménykednek, hogy legalább olyan jó szezon áll előttük, mint amilyet az előző években tapasztaltak.
 
HBN–BVZS, VVN
Címkék: , , ,