Nem mond le Szekeres Imre

Nem mond le Szekeres Imre és nem is fontolgatta távozását – közölte a honvédelmi minisztérium pénteken, reagálva a Magyar Nemzet értesüléseire.

A tárca szerint a lap légből kapott kitalációkat közöl, amikor arról ír, hogy az utóbbi hetek napvilágra került ügyei miatt benyújthatja lemondását a miniszter. Hozzáteszik: Szekeres Imre gyorsan és határozottan lépett fel a törvénybe ütköző cselekmények elkövetőivel szemben, és az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának rendkívüli ülését kezdeményezi, ahol saját és Kovács Tamás legfőbb ügyész meghallgatását kéri.

A tárca azt írja: Szekeres Imre vállalja a politikai felelősséget az elmúlt négy évben végzett minden munkájáért és teljesítményéért, a honvédség modern átszervezéséért. Emellett azokért is, hogy néhány területen nem sikerült minden feladatot maradéktalanul végigvinni – teszik hozzá. A közlemény szerint a tárcavezető ugyanígy vállalja a politikai felelősségét annak is, hogy minden erőfeszítés ellenére akadtak néhányan “a szervezeten belül, akik saját érdekeiket szem előtt tartva, esküjüket semmibe véve, törvénybe ütköző cselekményeket követtek el, aláásva ezzel a közvélemény szemében mindazt az eredményt, amelyet a honvédség sok ezer becsülettel szolgáló tagja munkájával a négy év alatt elért”.

A minisztérium szerint a felelősségvállalás nem azt jelenti, hogy a miniszter lemondással magára hagyja a szervezetet, hanem azt, hogy mindent megtesz az ilyen esetek elkerüléséért. Szekeres Imre ezért utasította a Katonai Biztonsági Hivatalt, hogy munkájukat az eddigieknél is alaposabban és körültekintőbben végezzék, és ha szabálytalanságot vagy visszaélést találnak, akkor azonnal járjanak el.

A tárca emlékeztet: a vesztegetési ügyet a Katonai Biztonsági Hivatal, vagyis a saját belső elhárítás tárta fel, a gyanúsítottakat pedig a miniszter hivatalukból azonnal felfüggesztette és megindult ellenük a méltatlansági eljárás, hogy megszűnjön a hivatásos katonai jogviszonyuk. Szekeres Imre egyébként a honvédelmi és rendészeti bizottság rendkívüli ülését is kezdeményezi, ahol saját és Kovács Tamás legfőbb ügyész beszámolóját kéri a folyamatban lévő ügyekről. Hozzáteszik: “ezekben az ügyekben higgadt, nyugodt politizálásra van szükség, mert ez méltó a Magyar Honvédség eddigi kiváló teljesítményéhez, nem pedig a politikai színjáték”.