Nem mindegy, hogy makogunk, vagy VAKOGunk

Akt.:
Nem mindegy, hogy makogunk, vagy VAKOGunk
Kutatások bizonyítják, hogy egy felnőtt ember maximálisan 8 másodpercig tud egy dologra koncentrálni, utána könnyen elkalandozik, másfelé fordul a figyelme.

Ez a kritikus 8 másodperc áll rendelkezésünkre egy előadás során ahhoz, hogy eldőljön, hogy megfogjuk, vagy elveszítjük a közönség érdeklődését. Megmutatjuk hogyan ragadhatod meg a közönség érdeklődését egy pillanat alatt.

Az első és nagyon lényeges fegyver a kezünkben, a metaforák használata. Az agy “ismert” nyelvi régiói, a Borca-terület (agy motoros beszédközpontja) illetve a Wernicke-terület (hallott beszéd értelmezése a feladata) aktivizálódik a metaforikus szavak hallatán. Ezért fontos, hogy ne csak száraz tények egymásutániságából álljon az előadásunk, hanem használjunk metaforákat, valamint a különböző érzékszerveket beindító hasonlatokat, szavakat. Ilyenek lehetnek például:

  • Egy pofon volt az élettől, amikor fejbekólintott a valóság, hogy…
  • Szemet huny felette…
  • Süket fülekre talál…jól hangzik.
  • Megissza a levét…
  • Valami bűzlik a szituációban…
  • Édes élet…

A vizuális emberek figyelmét (a többség ebbe tartozik) sokkal könnyebb az ilyen szófordulatokkal megvenni, mivel ezzel egy képhez tudják kötni az eseményeket, így könnyebb felidézni a későbbiekben. Ide tartozik a mesélhetőség kérdése. Mint már említettük, egy jó sztori, egy vicc kulcsfontosságú lehet egy előadásban, a figyelem felkeltésére.

A VAKOG módszer

Ez nagyon közel áll a metaforához, mondhatni egy ikertestvére. Ez a mozaikszó az érzékekre való hatás megfelelőiből ered, mint a Vizuális (látás), Akusztikus (hallás), Kinesztetikus (mozgásérzékelés, tapintás), Olfaktorikus (szaglás), Gusztatorikus (ízlés). Ez egy mind az öt érzékszervünket célzó módszer, roppant hasznos egy jó előadás esetében, mivel minden ember beletartozik egy kategóriába, aminek segítségével meg lehet fogni a figyelmét és segít a történések feldolgozásában. Hiszen, ha például megnézzük a Lecsó című mesét, abban a kis Remy egy átlagos Lecsóval fogja meg a nagy ételkritikust, mert a lecsóba beleszagolva repül vissza az időben oda, ahol az édesanyja ugyanilyen étellel várta.

A VAKOG módszer segítségével minden egy pillanat alatt szemléletessé és érzékletessé válhat.
Egy téli séta a belvárosban is rögtön csillogó kirakatokkal telt lehet, ahol ropog a hó a talpunk alatt, miközben lassan andalgunk, majd megcsap minket a kürtőskalács és a forralt bor bódító illata. Mindezt, ha alkalmazni tudjuk egy előadás alatt, garantált lesz a siker, hiszen minden ember így működik, a VAKOG módszer valamelyik módján elérhetővé válik. Éppen ezért mindenképp érdemes megtanulni és kipróbálni, hiszen működik.

Hiszen, ha egy sikeres előadásra gondolsz, akkor szinte látod magad előtt, ahogy megkönnyebbülsz és visszanyeri színét az arcod, ami épp mosolyog. Ahogy leülsz a közönség közé szinte ott cseng a füledben a közönség hosszú tapsa. Kellemes hangja szinte dallamot játszik a fejedben. Természetesen ez sem egy egyik pillanatról a másikra megtanulható technika. Ha szeretnénk elsajátítani, érdemes felkeresni Dr. Prezi képzéseit.

– PR cikk –

 

Címkék: ,