hősies akció

2020.07.06. 13:26

Tette, amit kell: bajba került kismadarakat mentett a fiatal lány

Farkas Gréta tartott attól, hogy nem tudja megfelelően ellátni a madarakat, de nagyszerűen helytállt.

Fotó: Farkas Gréta-archív

Időnként előfordul, hogy magukra hagyott fiókákkal találkozunk, ez történt Farkas Grétával is. – Néhány napja beköltözött egy rozsdafarkú madárcsalád a szomszédom – meglehetősen magasan elhelyezkedő – szellőzőnyílásához. Hétfő este arra lettem figyelmes, hogy az eddigieknél hangosabban csipognak a kicsinyek – emlékezett vissza a Napló kérésére Farkas Gréta, a fiatal hős, aki négy csicsergő életét mentette meg. – Miután körbetekintettem, észrevettem, hogy a nem megszokott zsivaj a föld felől jön.

Riadalom fogságában

A szellőzőnyíláson lévő, eddigi otthonukat adó fészekből három szárnyas volt kiesve, a lakhelyükben pedig egy csücsült árván. – A földön heverő legyengült, síró fiókákat óvatosan visszatettem az egyedül ücsörgő testvérük mellé – idézte fel Gréta.

„Elképzelésem sincs arról, mióta nem ehettek, nagyon éhesek voltak, így hátrálás nélkül a nyílás szélénél tolongtak. Attól féltem, hogy újból ki fognak esni, ami meg is történt volna, ha nem tartom vissza őket a kezemmel”

– folytatta. – Hosszas várakozást követően a szülők nem jöttek elő annak ellenére sem, hogy a megelőző napokban néhány percenként felbukkantak a fészeknél – fűzte hozzá.

Szakember segítsége

Gréta az internet segítségével azonnal telefonszámok után kezdett kutatni, sokáig hiábavalóan, mivel már az esti órákban járt az idő. – Több eredménytelen próbálkozást követően sikerült felvennem a kapcsolatot Kiss Júliával, a Hortobágyi Madárkórház egyik önkéntesével – emlékezett vissza.

Fotó: Farkas Gréta-archív

– A telefonálásunk alatt a létra tetején álltam, és szüntelenül próbáltam a fészekben tartani az ekkor már síró hangba fulladó csipogású madarakat. Miután sok hasznos információval lettem gazdagabb, a négy pici testet kivettem a lyukból, és egy cipősdobozba helyeztem őket, amit kibéleltem szénával – mondta. – Tojást főztem, sajtot és répát reszeltem, valamint petrezselyemlevelet vágtam fel, majd mindezt összekeverve, csipesszel megettem őket. Ezután azonnal csend lett, és egymáshoz bújva elaludtak egytől egyig – részletezte. – Másnap délben el is vitték tőlem őket szakemberek kezei közé – fejezte be a történetet Farkas Gréta.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában