Nem mindegy a hatásfok

Akt.:
A költséghatékonysághoz megfelelően kell kiválasztani a felhasználandó energia fajtáját
A költséghatékonysághoz megfelelően kell kiválasztani a felhasználandó energia fajtáját - © Illusztráció: Archív
Debrecen – Magyarországon a villamos energia a legdrágább az energiafajták rangsorában.

Fűtési rendszerünk korszerűsítésének felelős eldöntéséhez el kell végezni az épület állapotára vonatkozó energetikai állapotfelmérést és energetikai számítást, mely megmutatja, hogy a jelenlegi épületünk a meglévő külső határoló szerkezetekkel mekkora hőveszteséggel rendelkezik. Például az alacsony hőmérsékletű felületfűtés kialakítása akkor jöhet számításba, ha alacsony az épület hővesztesége, hiszen ez a megoldás csak ebben az esetben tudja megfelelően felfűteni az épületet.

Ami szóba jöhet

– Ahhoz, hogy az épület éves üzemeltetési költsége (rezsiköltsége) minél alacsonyabb, azaz költséghatékony legyen, megfelelően kell kiválasztani a felületfűtéshez a felhasználandó energia fajtáját – hívja fel a figyelmet Jónás Imre, az Ar-Ko Trade 24 Kft. ügyvezetője. – A szóba jöhető energiák az alábbiak: földgáz, propángáz (tartályos), gázolaj, elektromos áram, szén, fa, pellet. A rendelkezésre álló energia felhasználásával kell hőenergiát előállítani, így annak hasznosulása, átalakulása nem mindegy, hogy milyen hatásfokkal történik meg.

Jól követhető legyen

Magyarországon az energiafajták rangsorában a legdrágább energia a villamos energia, majd követi a földgáz, a gázolaj, utána következik a szén, a fa és végül a legolcsóbb, a pellet. Ezt a rangsort a primer­energia-szorzószámmal fejezik ki, ez a villamos energia esetében 2,5 a földgáznál 1,0, míg a széné 0,6.

– Az energetikában minden felhasznált energiafajtát primerenergiában kell átszámolni a szorzószámok alapján, hogy jól követhető és kimutatható legyen az energiamegtakarítás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkenése – ismertette a szakember.

MSZ

Címkék: , , ,