Nem mellékes mellvizsgálat diákoknak

Nem mellékes mellvizsgálat diákoknak
© Fotó: napidoktor.hu
Debrecen – Több mint háromezer utolsó előtti éves középiskolást érint Debrecenben.

A mellrák elleni küzdelem hónapjában indítja el az önkormányzat a Kenézy-kórházzal, egy civilszervezettel, a debreceni szakképző centrummal, valamint a helyi tankerülettel országosan is egyedülálló prevenciós kezdeményezését. Ezt Széles Diana alpolgármester jelentette be kedden, a városházán tartott sajtótájékoztatón.

Egy hónapban tíz perc

Elmondta, évek óta jól működik a város iskola-egészségügyi rendszere, ennek keretében az oktatási intézményekben a védőnőkön, fogászokon, orvosokon keresztül mindenhová eljut az alapellátás a Kenézy-kórházzal együttműködve. Ennek része a megelőzés is, amiben most a 11. osztályos diákokat kívánják megszólítani a Holnapom Egyesület bevonásával. A következő hetekben, hónapokban összesen 3101 diákot keresnek fel osztályfőnöki órák keretében, hogy felhívják a figyelmüket a rendszeres mellvizsgálat fontosságára, és megmutassák nekik, hogyan kell végezni a mindössze tízperces ellenőrzést.

Személyes példával

A páratlan prevenciónak az újszerűségét az adja, hogy Bánfi Ildikó, az egyesület elnöke személyes példája elmesélésével kívánja hangsúlyosabbá tenni a problémát a fiatalok számára. A Kenézy-kórház járóbeteg szakellátásáért felelős orvosigazgatója, dr. Tóth Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy az önvizsgálatot a fiúknak is érdemes elvégezni, mert ez a betegség nem csak a nőket támadja meg. Hozzátette, a kórház fiatalokat érintő prevenciós csomagjában emellett az alkohol és dohányzás elleni küzdelem is megtalálható.

Illeszkedik a programba

A tájékoztatón résztvevő Karika Rozália, a Debreceni Tankerület munkatársa arról beszélt, hogy ez a kezdeményezés jól illeszkedik a hozzájuk tartozó intézmények egészségfejlesztési programjába. Ez ugyan lehetne a belügyük is, de a megelőzés társadalmi ügy, ezért örömmel fogadták az együttműködési lehetőséget.

A Napló kérdésére Széles Diana elmondta, később az egyházi és az egyetemi fenntartású intézményekben is szeretnék ezt a tevékenységet folytatni, de ahhoz előbb majd egyeztetésekre lesz szükség az érintett iskolák fenntartóival.

HBN-ÉP


Mellrákmegelőzési kampány indul a debreceni iskolákban
Debrecen – Több mint háromezer 11. évfolyamos debreceni középiskolás ismerkedhet meg a mellrákmegelőzés kérdéseivel és sajátíthatja el az emlőönvizsgálat módszereit osztályfőnöki órákon egy országosan is példaértékű együttműködés eredményeként – jelentette be Széles Diána alpolgármester kedden sajtótájékoztatón a városházán.