Nem marad le semmiről, sőt jobb élményeket szerez

Szabó Anita
Szabó Anita - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Szabó Anita, az uszonyos úszás egyik legnagyobb ígérete első vébéjén bizonyíthat.

Amíg Senánszky Petra sikert sikerre, világcsúcsot világcsúcsra halmoz – s ezzel a reflektorok kereszttüzébe kerül –, addig a Sellőlány mellett cseperedik egy olyan tehetség, aki nem is oly sokára átveheti a képzeletbeli stafétabotot a világklasszis debreceni uszonyos úszótól. Szabó Anita, a Debreceni Búvárklub versenyzője mindössze 15 esztendős, mégis olyan eredménylistával rendelkezik, amit már egy nyugdíjba készülő sportoló is megirigyelhetne. Az ifjú reménység 83-szoros korosztályos magyar bajnok, 23 országos csúcsot tart, illetve 7 világkupás aranyéremmel büszkélkedhet a 18 éven aluliak mezőnyében. Az ifjú tehetség edzőjével, Kókai Dáviddal látogatott a Napló székházába.

Mikor szippantott be a medencék világa?

Szabó Anita: Nagyjából 7 éves lehettem, amikor a szüleim elvittek az uszodába, hogy megtanuljak úszni. Olyan jól ment, hogy egy év múlva már válogató versenyen indultam. Eleinte a normál és az uszonyos úszást párhuzamosan csináltam, majd 12 évesen tettem le a voksom az utóbbi szakág mellett.

Mi volt a döntő érv, ami miatt az uszonyosokat választottad?

Szabó Anita: A gyorsaság! Az uszonyokkal sokkal gyorsabban lehet haladni a vízben, mint talpak nélkül. Idővel pedig a sikerek is megerősítettek abban, hogy jól döntöttem.

Az nem volt vonzó, hogy úszásban akár olimpiai bajnok is lehetnél?

Szabó Anita: Maga a tény, hogy olimpiai bajnok lehetnék, az nem motivál. Sokkal inkább az hajt, hogy a saját sportágamban a legjobb legyek.

Sok fiatal nem tudja összeegyeztetni a sportolást a tanulással. Áruld el, neked hogyan megy?

Szabó Anita: Időbeosztás kérdése az egész. Nem mondom, hogy egyszerű, de megoldható. Szerintem ez csak egy kifogás azoknak, akik nem akarnak valamit komolyan csinálni.

Hogyan telik egy napod?

Szabó Anita: Elég korán, 5 órakor megszólal az ébresztő funkció a telefonomon, majd pár „szundizás” után nekivágok a napnak. Hattól már a medencében vagyok, ekkor egyórás edzésem van. A suli 8-kor kezdődik, s általában 13.30-kor ér véget. A délutáni tréning 14.30-tól 18 óráig tart, utána hazamegyek, eszek és tanulok, majd 9 óra körül lefekszem aludni.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Úgy tűnik, nincs sok szabadidőd. Hogyan kapcsolódsz ki?

Szabó Anita: Nagyon szeretek aludni! Emellett olvasok és zenét hallgatok, illetve keddenként, amikor lazább napom van, akkor anyával szoktunk csajos délutánt tartani.

Nem fáj a szíved, amikor az osztálytársaid bulizni mennek, neked viszont tréninged van, vagy esetleg pihenned kell a másnapi edzések előtt?

Szabó Anita: Egyáltalán nem. Azzal, hogy sportoló vagyok, vállaltam ezeket a kötelességeket. Úgy érzem, nem maradok le semmiről, sőt sokkal jobb élményeket szerzek, mint a velem egykorú fiatalok.

Milyen céljaid vannak a sportban?

Szabó Anita: A mi olimpiánkon, azaz a Világjátékokon világcsúccsal szeretnék nyerni. Ez motivál, ennek a megvalósításáért kelek fel minden nap.

Talán kicsit álnaív a kérdés, de muszáj feltennem: van példaképed?

Szabó Anita: Senánszky Petra és az edzőm, Kókai Dávid. Szeretnék olyan eredményeket elérni, mint ők.

Jelenleg a Csokonai-gimnázium tanulója vagy. Tudod már, hogy a középiskola elvégzése után miként folytatod a civil életed?

Szabó Anita: Konkrét elképzelésem még nincs, de elképzelhető, hogy a Debreceni Egyetem magyar szakára jelentkezem. S ha egyszer véget ér a sportkarrierem, akkor nagyon szeretnék edző lenni.

Az országos bajnokságot remekül abszolváltad, kiérdemelted a legeredményesebb versenyző címet. Mi a következő erőpróba?

Szabó Anita: A junior világbajnokság következik, amit július 6-tól a franciaországi Annemasse városában rendeznek. Ez lesz az első vébém, ráadásul két évvel idősebbek között versenyzem, három egyéni és két váltó számban. Bízom benne, hogy érmekkel térhetek haza, s legalább az egyik arany lesz.

– Boros Norbert –


Névjegy: Szabó Anita

Születési idő: 2001. január 14.
Születési hely: Debrecen
Magassága: 175 cm
Súlya: 68 kg
Iskolája: Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium
Sportága: uszonyos úszó
Klubja: Debreceni Búvárklub
Edzője: Kókai Dávid


Rendkívül univerzális

– Anita eddigi eredményei önmagukért beszélnek, remek adottságokkal rendelkezik és imádja ezt a sportágat. Nagyon univerzális, uszonyos gyors- és felszíni, illetve búvár úszásban is képes a kiemelkedő eredményre, 50 métertől akár 800 méterig. Komoly céljai vannak, amelyek eléréséhez még nagyon sokat kell dolgoznia, de jó úton halad. Még ő maga sem tudja, mire képes valójában, keresi a határait, melyek még jócskán arrébb vannak. Az idei junior világbajnokság nagyon jó erőpróba lesz számára, kiélezett versenyek várhatóak, amik a távolabbi jövő szempontjából sokat lendíthetnek rajta. Türelmesek vagyunk a pályafutásával kapcsolatban, de már most képesnek tartom rá, hogy meglepje a világbajnoki mezőnyt – fogalmazott az ifjú tehetséggel kapcsolatban edzője, Kókai Dávid.