Nem lőttek kapufát: Csuvi és csapata is révbe ért

Akt.:
Varga Tamás, a DVSE vezetőedzője értékelte a 2014/15-ös OB I-es pontvadászatot
Varga Tamás, a DVSE vezetőedzője értékelte a 2014/15-ös OB I-es pontvadászatot - © Fotó: Matey István
Debrecen – Jó kis társaság „verődött össze” Debrecenben, a tréner is elégedett tanítványaival.

A közelmúltban véget ért a DVSE számára a bajnokság, a debreceni pólócsapat teljesítette az előzetes elvárásokat, nem került a kiesés közelébe, a tizedik helyen végeztek a hajdúságiak. A kétszeres olimpiai bajnok, Varga Tamás játékos-edző finoman fogalmazva sem volt könnyű helyzetben, minekutána kis híján egy teljesen új csapattal vágott neki az OB I-es küzdelemsorozatnak. Ehhez képest jól vette az akadályokat a Debrecen, mely kis szerencsével akár előrébb is zárhatott volna.

A Csuvi becenévre hallgató klasszis vízilabdázót kértük fel egy kis „számadásra”, de a beszélgetés során az évértékelő mellett többek között szó esett a családról, a jövőről és a jótékonykodásról.

Hogyan értékeli a 2014/15-ös bajnokságot, külön az alapszakaszt és a rájátszást?

Varga Tamás: Tavaly a strukturálisan jól összerakott csapatunk a hatodik helyen tudott végezni. Ha az a társaság együtt marad, akkor most lehet, a negyedik pozícióban végzünk. Egyáltalán nem volt könnyű ez a pontvadászat, hiszen kilenc ember távozott, vagyis szinte egy teljesen új gárdát kellett építeni, ráadásul úgy, hogy a költségvetésünk lecsökkent a felére, ha nem kevesebbre. Viszonylag fiatal edzőként, kevesebb rutinnal a hátam mögött igyekeztem helytállni, éppen ezért roppantul örülök, hogy tizedikként végeztünk. A célunkat teljesítettük, elkerültük a kiesési zónát, ami óriási tett volt a fiúktól. Egyetlen olyan gárda sem végzett előttünk, mely a miénkhez hasonló büdzséből dolgozna, nincs miért szégyenkeznünk. A Kaposvár az alapszakaszban a tizedik lett, a rájátszás után pedig előrelépet hetediknek, a Vasas maradt nyolcadik, a kilencedik Debrecen eggyel hátrébb végzett, míg a BVSC megelőzött minket. A play off végére talán fejben kicsit szétestek a fiúk, már az átigazolás bűvöletében élt mindenki. Még a Vasas ellen tudtak koncentrálni, mert a nyolcadik helyért prémium járt volna. Összességében rendkívül nehéz éven vagyunk túl, de oda jutottunk, ahova az ilyen képességű játékosokkal lehet.

Rendben volt a lebonyolítási rend, minden úgy működött, amiként számítani lehetett rá?

Varga Tamás: Elégedettek lehetünk a versenykiírással, bár ha a rájátszásban nem a héttől tizedik, hanem az öttől nyolcadik helyig vetélkednek a felek, a szerencsésebb lett volna. Sportértéke annak van, ha valaki az első hatban végez, az nemzetközi kupát ér, ebből a szempontból nincs jelentősége, hogy a hetedik vagy a tizedik vagy. Esedékes még egy Liga ülés, ahol pontosítjuk, jövőre hány csapat indulhat, tizennégy vagy tizenhat, annyi viszont már eldőlt, hogy két hetes, esetleg két nyolcas csoport lesz. Az első körben az egy „brancsba” sorolt egyletek oda-visszavágós alapon meccselnek, ami után kialakul egy sorrend. Ezt követően összeeresztik a két csoportot, az újabb párharcok után pedig az első játssza a másodikkal a döntőt, a harmadik a negyedikkel a bronzmeccset és így tovább. Ennek a rendszernek az a hibája, hogy mivel nagyon sűrű a mezőny, így nem tesz lehetőséget mondjuk a nyolcadik helyen záró csapatnak, hogy előre lépjen az ötödik pozícióba, illetve az sem igazságos, hogy nem játszik mindenki mindenkivel. Más végjáték is szóba jött, azonban az olimpia miatt nem lenne praktikus túl sokáig húzni a bajnokságot. Az első rész kiemelten fontos, már az elején jól kell teljesíteni, mert csak úgy lesz esély egy jó hely megszerzésére. Elvileg augusztus elsején kezdjük a felkészülést, a rajt szeptember végén várható.


Fotó: archív Fotó: archív ©

Mennyire elégedett a játékosok teljesítményével? Akadt, akitől többet várt, esetleg olyan, aki felülmúlta önmagát? Lehet már valamit tudni, hogy néz majd ki a keret?

Varga Tamás: Nem titok, akadtak pólósok, akikkel nem voltam elégedett, velük nem kívánt a klub a továbbiakra szerződést kötni. Öt távozónk lesz, közülük kiemelném Szabó Botondot, akinek a játéka az idény második felében kifogástalan volt. Mégsem lehetett maradása, mivel a jövő évi koncepciónk szerint egy balkezessel számolunk és egy olyan embert tudtam leigazolni a Honvédból, aki egy balkezessel felérő jobbkezes, gyorsabb, valamint gólerősebb Botondnál, illetve a lefordulásoknál is ügyesebb. A jövő évi csapatot más struktúra alapján állítottam össze: maradtak azok a pozicionál bekkek, centerek, akik voltak, viszont a két oldalon lecseréltem a pólósokat jobbakra. Azért tehettem meg ezt, mivel immár megmarad az a pénzünk, amit eddig a hiánypótlásra kellett költeni. Egy forinttal sem áll több a rendelkezésünkre, csak most valóban a csapatra tudjuk fordítani azt az összeget, amelyet a várostól és a szponzorunktól kapunk. Kapusposzton óriási minőségi változás várható Lévai Márton, a magyar férfi vízilabda-válogatott hálóőrének érkezésével, stabilabbak leszünk hátul, vélhetően kevesebb gólt fogunk kapni, ezzel pedig többet tudunk lőni. Mellette Szőke Szabolcs az, aki már biztosan nálunk folytatja, illetve lesz még két idősebb és egy fiatalabb igazolásunk. A távozók között van a már említett Szabó Botond, Tóth Péter, Martin Kolarik, Dusan Aleksic és Soltész Alpár, utóbbi marad a klubnál, csak már nem profi státuszban, hanem visszatér az OB I/B-be. Tóthtól és Kolariktól sokkal-sokkal többet vártam.

Hosszú hónapokon át meccseltek, mely alatt rengeteg minden történt. Melyik találkozó marad örökké emlékezetes?

Varga Tamás: A hazai Vasassal szemben megvívott február végi derbi kiemelten fontosnak bizonyult, melyen a csapat erőn felül teljesített, és nekem is szépen sikerült a jubileum (Varga Tamás a Vasas elleni volt a 350. OB I-es mérkőzése – a szerk.).

Az elnöki pozíciót ugyan átvette öntől Becsky István, de így is sok feladata megmaradt, többek között nem egyszer játszott is. Hogy bírta?

Varga Tamás: Jövőre is sok feladatom lesz: a felnőttek mellett az utánpótlásból is én fogom vinni az egyik korosztályt. Nem lesz könnyű, de mindig támasztok magammal szemben olyan teendőket, melyeket nehéz megoldani. Bízom benne, megbirkózom vele. Terveim szerint ebben a vizsgaidőszakban letudok mindent, és már csak a szakdolgozat és az államvizsga marad a következőre. Remélem, nem történik olyan dolog, ami azt indokolja majd, hogy újra játszanom kelljen. Ettől függetlenül minden héten edzem, meg szeretném őrizni a kondíciómat.

Mi lehet a reális cél a következő bajnoki kiírásban?

Varga Tamás: Természetesen előrébb kívánunk lépni. Nehéz lenne bármit is mondani, hogy mi lehet az elvárás, mert még nem látom, riválisaink milyen erőt képviselhetnek. Az ötödik-nyolcadik hely valamelyikére odaérhetünk, amennyiben közvetlen ellenfeleinknél nem lesz óriási változás, akkor a hatodik, vagy a hetedik pozíciót látom elérhetőnek.


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Egyértelműen megfogalmazták, az eddigi esztendőkhöz képest szerényebb produkció várható el a DVSE-től a nemrégiben lezárult OB I-es szezonban. Mit tapasztaltak, így is kitartottak a drukkerek önök mellett?

Varga Tamás: Az az érdekes, hogy tulajdonképpen nem játszottak akkora nevek a csapatban, mégis azt láttam, a lelátó szépen lassan egyre jobban megtelt. Majdnem telt ház volt például mikor a Vasast fogadtuk. Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen sportszerető a város, és a polgármester is. Egyértelműen látszik, egyre inkább érdeklődnek az emberek a vízilabda iránt, mindent megteszünk, hogy ez a nézőszám legalább megmaradjon. Többen is mondták a srácok közül, mekkora élmény volt számukra nyolcszáz szurkoló előtt játszani, hiszen a döntőt leszámítva ez a mai magyar pólóban szinte egyedülálló.

Nemsokára kétszeres apukának mondhatja magát, ez plusz erőket mozgósít önben?

Varga Tamás: Az életem újra révbe ér ezen a téren is, a nyáron a feleségem is Debrecenbe költözik, itt születik a kisfiam, akiből, egoista apaként, csakis vízilabdázót szeretnék nevelni. Hihetetlen öröm, hogy újra apa lehetek, az pedig hab a tortán, hogy a párom gyermeke, Kristóf, illetve a lányom Kinga is jelezte, a lehető legtöbb időt szeretnék az új testvérükkel tölteni. Igaz, sokáig kutattam, mire olyan ingatlant találtam a cívisvárosban, mely az egész család igényeit kielégíti, de szívesen tettem, megérte!

Mint ismert, a nevét viselő pólósuli is működik a Cívis Póló Vízilabda Sportegyesület kötelékein belül. Ezzel mi a helyzet, sok gyermek érdeklődik e sportág iránt?

Varga Tamás: Folyamatos a tagtoborzás, szerencsére nagyon sokan éreznek kedvet a vízilabdázás iránt. Idén nyáron is részt veszünk a HabaWabán, mely egy nagyszabású nemzetközi utánpótlás vízilabda torna, és melyről újfent szép eredménnyel szeretnénk hazatérni. A DVSE utánpótlása is remekül működik, az edzői stábban várhatóak változások, két tréner helyett újak érkeznek. Fokozottabban ügyelünk majd minden korosztályra, a serdülő csapat erősödni fog, valamelyest az ifi is, a gyerek együttes várhatóan gyengül majd. Remek munka folyik mindenhol, ezt mutatják az eredmények is.

Sokrétű elfoglaltságai mellett még a jótékonykodásra is maradt ideje, ráadásul tovább is gondolta a korábbi akciót. Mit lehet tudni a következő megmozdulásról?

Varga Tamás: Nemrégiben részt vettem a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány 25 éves jubileumi kampányában, amelyet folytatni akartam, mert nagyon megérintett. A fotózás után életre hívtunk egy kupakgyűjtő akciót az azóta sajnos örökre nyugovóra tért Cseh Annácska gyógyulásának megsegítése érdekében, ezt egy jótékonysági árverés követ május 22-én, pénteken a Grand Casinoban, melyen különböző ereklyékre lehet licitálni, a befolyó összeget az alapítvány kapja meg.

– Szabó Dóra –