Nem lehet úgy végigmenni az utcán, hogy ne energiaitalozna valaki

Nem lehet úgy végigmenni az utcán, hogy ne energiaitalozna valaki
© Fotó: blog.themancompany.com
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Kora reggel van, a kisbolt zsúfolásig tömve: munkába igyekvő felnőttek szeretnék megvásárolni a tízórait, ebédet, a napi rágcsát, és tizenévesek a kontrollálatlanság szabadságát élvezve költik a heti zsebpénzt. Nem is akármire: sokan energiaitalokat vesznek.

Elképzeljük: milyen nehéz is lehet a sorsuk, hogy már gyermekként is plusz energiára van szükségük a nap elkezdéséhez, hogy a nyári szünetben oly nehéz ébredést csak ezzel az innivalóval képesek túlélni? Lehet, hogy ők is figyelik a reklámokat: fogd és idd! Javul a koncentrálóképességed, feltölt kirobbanó energiával, szárnyalsz egész nap!

Egy átlagos felnőtt napi koffeinbevitele sem lehetne több 400 milligrammnál, ez az a szint, ami még viszonylag biztonságos az egészség szempontjából. (Bár egyéni érzékenységtől függően már 200 milligrammnyi koffein elfogyasztása is okozhat kellemetlen tüneteket). A gyerekek sajnos gyakran nem tudják, hogy mennyi az elég, fel sem mérik a veszélyét annak, hogy egy doboz energiaital – fajtájától függően – akár 80-300 milligramm per 250 milliliternyi koffeint is tartalmazhat. Két-három doboz ilyen ital elfogyasztása bizony a számukra nagyon veszélyes lehet, és a kezdeti pozitív hatások után kellemetlen mellékhatások jelentkezhetnek.

Az energiaitalok veszélyeire hívják fel a figyelmet a Miami Egyetem kutatói, akik a Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban tették közzé tanulmányukat.

Mint rámutatnak, a két évtizede árusított energiaitalok az amerikai üdítőital-piac leggyorsabban növekvő szegmensét jelentik. A tinédzserek és fiatal felnőttek egyharmada rendszeresen fogyasztja ezt az üdítőféleséget. Az energiaitalokból túl sok fogy, ám óriási népszerűségük ellenére hatásuk kevéssé ismert – hangsúlyozzák a gyermekgyógyászok, akik szerint a gyermekeknek nem lenne szabad fogyasztaniuk a népszerű termékeket. Mindenekelőtt az energiaitalok koffeintartalma okozhat gondokat, de a túlzott fogyasztás következménye akár stroke (agyi érkatasztrófa) is lehet. A tanulmány szerzői rámutatnak az energiaitalok és az alkohol együttes fogyasztásának a veszélyeire is.

Halálos koktél?

Az energiaitalok fogyasztásával szervezetünk terhelhetőségét akarjuk növelni. A hatás hosszú távon azonban inkább negatív és káros. Sőt, van, aki alkohollal keveri: Európában már előfordultak halálesetek, amikor tinédzserek vagy fiatal felnőttek keverték a két italféleséget – írja a webbeteg.hu.

Faar Ida–HBN

Címkék: