“Nem lehet elfedni a szegénységet azzal, hogy épül-szépül a város”

“Nem lehet elfedni a szegénységet azzal, hogy épül-szépül a város”
© Fotó: Molnár Péter, archív
Debrecen – A DK-s képviselő szerint keveset költ az önkormányzat szociális kiadásokra.

– Mennyit fordít idén az önkormányzat szociális feladatokra – tette fel a kérdést a legutóbbi közgyűlésen Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője. Szűcs László, a Polgármesteri Hivatal gazdálkodási főosztályvezetője azt válaszolta neki, hogy 422 millió forintot terveztek a költségvetésben erre, amelyhez a pénzmaradványból most még 17 milliót tesznek hozzá.

Sok, vagy kevés a szegény?

– Minden mérvadó statisztika szerint az elmúlt hat évben Magyarország a négymillió szegény országává vált. Korábban pedig a Fidesz azt ígérte, hogy „senkit nem hagynak az út szélén” – jelentette ki erre Varga Zoltán. Majd így folytatta: szégyen, hogy Debrecen költségvetéséből csak egy nagyon pici hányad jut a nehéz anyagi helyzetben élők támogatására. Nem lehet elfedni a szegénységet azzal, hogy épül-szépül a város – vélte.

– Szeretném visszautasítani, hogy a város nem képviseli a szegényeket – hangsúlyozta válaszában a közgyűlést vezető dr. Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP) alpolgármester. Kifejtette: tavaly nem merítették ki a szociális kasszát, egyszerűen azért, mert nem érkezett be annyi kérelem, amennyit erre akartak fordítani. Idén ennek ellenére növelték ezt az összeget.

Szűcs László főosztályvezető arra emlékeztetett, hogy a járási hivatalok elvitték az önkormányzattól a szociális feladatok nagy részét. Azt is elmondta, hogy a város intézményein keresztül is biztosít szociális támogatásokat.

Adminisztratív akadályok?

Varga Zoltán képviselő újabb felszólalásában úgy reagált, hogy ez erős csúsztatás. Azt vetette a városvezetők szemére, hogy az önkormányzat 2010-ben 800 családtól elvont havi 20 600 forintot, az úgynevezett méltányossági ápolási díjat. Szerinte ezek az emberek azóta sem kapnak semmit. – Tavaly azért nem futott be annyi igény szociális támogatásra, mint amennyi pénz volt erre, mert adminisztratív módon meggátolják, hogy ezek a szegény emberek bármilyen módon a városhoz forduljanak. Ezért a kormánypártoknak végig kellene gondolniuk a szegényekkel szemben folytatott politikájukat – jelentette ki az ellenzéki politikus.

– Az önkormányzat akkor teszi a legtöbbet a polgáraiért szociális területen, ha olyan új munkahelyek létrejöttét segíti, ahol jó fizetéseket lehet kapni. Ezek létrehozásán dolgozunk – emelte ki a vitában Balázs Ákos, a Fidesz-frakció vezetője. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Debrecen olyan szociális ellátórendszert tart fenn, amely más városokban nincs. – Amit Varga Zoltán kifogásol, az a kormányhivatal feladata – hangsúlyozta a legnagyobb frakció irányítója.

– A méltányossági ápolási díj megszüntetését indokoltnak tartjuk – mondta dr. Bene Edit, a Polgármesteri Hivatal humán főosztályának vezetője. Hozzátette, az, aki ennek a jogosultságát megszerzi, most a járási hivatalhoz fordulhat. Szavaiból az is kiderült, hogy nemcsak közvetlenül pénzben ad segélyt a város, hanem például tűzifát biztosít, a jó tanuló rászoruló diákokat ösztöndíjjal segítik, támogatják a hátrányos helyzetű gyerekek üdülését, hétvégi és szünidei étkezését, valamint gondoskodnak a nyári gyermekfelügyeletről.

Gondola a port is feltakaríttatná

– Rettenetesen poros a város. Például a lemosott autón fél nap múlva áll a por. A járdaszigetek mellett sok helyen bokáig lehet abban járni – jelentette ki a közgyűlésen dr. Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület képviselője.


dee

Dr. Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) (j) a tisztább városért szólalt fel | Fotó: Matey István


Hozzátette, több építkezésen azt lehet megfigyelni, hogy az odahordott homokot sokáig fújja szanaszét a szél. – Ezért azt javaslom, hogy az önkormányzat tartson egy tavaszi és egy őszi por-nagytakarítást. Emellett az építkezéseket is ellenőrizni kellene – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

A közgyűlést vezető dr. Barcsa Lajos átgondolásra méltónak minősítette az ellenzéki javaslatot. Azt mondta, hogy a Debrecen közterületeinek takarításával foglalkozó két céggel kötött szerződés az év végén lejár. – Nem tartom jónak azt a jelenlegi gyakorlatot, hogy külön-külön vállalkozások végzik az utak, a járdák és a megállók tisztítását, mert így megoszlik a felelősség. Ezeket egy cégnek kellene végeznie – vélekedett az alpolgármester.

HBN–OCs