“Nem látom a vendégben a családokat! Nem miattuk van ez az egész?” – A debreceni ultrák közleménye

DVSC-drukkerek a Ferencváros elleni mérkőzésen
DVSC-drukkerek a Ferencváros elleni mérkőzésen - © Fotó: Facebook / Ultras Debrecen 1994
Debrecen – Az Ultras Debrecen 1994 csoport Facebookon közzétett nyílt levelében több kérdést is felvet az aktuális szurkolói helyzettel kapcsolatban.

A levelet változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Illetékesek!

Elnézést kérünk a rendhagyó címzésért, de nehéz manapság megmondani, hogy a sporttörvény kidolgozói és megszavazói, a labdarúgó szövetség vagy a rendőrség az illetékes, illetve a fentiek milyen mértékben illetékesek abban, hogy eljutottunk odáig, amit a hétvégi Ferencvárosi TC – Debreceni VSC labdarúgó mérkőzéssel kapcsolatban írt egy szurkoló az ország egyik legolvasottabb internetes portáljának szurkolói fórumán?

„Nem látom a vendégben a családokat! Nem miattuk van ez az egész?????”

Így szólt a mondat, amiben minden benne van. A korábbi években erre a mérkőzésre – sokkal rosszabb körülmények (WC, büfé, fedetlen lelátó stb) ellenére is – több száz, de előfordult olyan is, hogy ezernél is több debreceni utazott el a helyszínen biztatni csapatát. Most egy egész ország láthatta a TV közvetítés jóvoltából, hogy a debreceni labdarúgók semmilyen biztatást nem kaptak, nem kaphattak a lelátóról, mert Önök mostanra szinte minden szurkoló kedvét elvették a meccsre utazástól! Azért írtunk utazást, mert Önök minden bizonnyal sikertörténetük újabb fejezeteként széles mosollyal fognak a 10500 nézőre hivatkozni. (Mielőtt önelégülten nyilatkoznának a 10500 főről gondolják át, hogy ez a szám nyugodtan lehetett volna 15000 vagy több néző is!)

Ahhoz hogy el tudják dönteni ki mennyire felelős ebben a kialakult helyzetben felteszünk pár kérdést, amelyeket ha jól válaszolnak meg, közelebb jutnak ahhoz az illetékeseknek miben kellene változtatni ahhoz, hogy megállítsák a stadionok elnéptelenedését.

– Az ORFK 2015 április 22-én kelt levele szerint, a sportrendészeti nyilvántartás az egész országban 13 el- illetve kitiltott vagy kizárt szurkolót tart nyílván. Önök szerint ennek a 13 főnek a stadionoktól történő távoltartása csak úgy oldható meg, hogy több tízezer szurkolót vegzálnak regisztrálással, kártyaváltással, utaztatással, szkenneléssel és hasonló módszerekkel?

– Önök szerint nem volt megfelelő az a korábbi években rendszeresen alkalmazott megoldás, hogy a rendőrség egy lehetőséget biztosított a mérkőzésre utazóknak a közös gyülekezőre de nem tette azt kötelezővé, illetve nem kellett lemondania a mérkőzés megtekintéséről annak, aki – egyéb elfoglaltságai miatt – nem élt ezzel a lehetőséggel csak egyszerűen odament a stadionhoz, hogy szurkoljon kedvenc csapatának?

– Önök szerint van valami kézzelfogható eredménye a regisztrációnak, kártyának, szkennelésnek, ha a világ legmodernebb, legbiztonságosabb stadionjában a Ferencváros szurkolók következmények nélkül „debreceni cigány parasztok” rigmussal illethették azt a néhány debreceni nézőt, aki megjelent a mérkőzésen? Vagy ezt már azért tehették, mert Csányi Sándor MLSZ elnök újraválasztása utáni értékelő beszédében kitért arra, hogy a fegyelmi bizottság mostantól csak azt bünteti, amit az UEFA is?

– Végül de nem utolsó sorban a legfontosabb kérdés, amire mindenképpen választ szeretnénk kapni! Önök szerint a ötleteik, eszközeik rosszak vagy a szurkolók – családosok és nem családosok – ilyen hülyék, hogy nem értik meg az Önök gondolatainak nagyszerűségét? Azt az eshetőséget zárjuk ki, hogy a kommunikációban van a hiba, hiszen a feladatra Önöknek több fizetett szakember és számtalan kommunikációs csatorna áll rendelkezésükre.

Számtalan kérdést feltehetnénk még, de kezdetnek annak is nagyon örülnénk, ha ezekre a kérdéseinkre választ kapnánk, vagy nem is kapnánk – ezt is megszoktuk már – csak elgondolkodnának a kérdéseken!

– Ultras Debrecen 1994 –Sporthírek


hirdetés