Nem kérnek a BMW-sekből a Gázvezeték utcánál élők

2014 májusában felvonultak a bajor autómárka tulajdonosai
2014 májusában felvonultak a bajor autómárka tulajdonosai - © Fotó: Matey István
Debrecen – Nem örül a Boldogfalvi kert lakóinak egy része a szombatra, a Gázvezeték utcai salakmotor-stadionba tervezett BMW-találkozónak. Attól tartanak, hogy nagyon hangos lesz a késő estig tartó rendezvény. A szervező állítja, hogy még annyi zaj sem várható mint egy salakmotor­versenyen. A betétprogramokkal fűszerezett autókiállításra eddig csaknem 450-en jelezték részvételi szándékukat.

– Fel vagyok háborodva azon, hogy éjszaka is hangoskodni akarnak a salakmotorpályán – jelentette ki a szomszédos Boldogfalvikert kertes házainak egyikében lakó Bodnár Imre arra a hírre, hogy szombaton egész napos BMW autós találkozót tartanak a Gázvezeték utcai stadionban. Elmondta: az ellen nincs kifogása, hogy havonta néhány alkalommal motorversenyt, vagy edzést rendeznek a létesítményben, de az éjszakai nyugalomhoz ragaszkodik. (A BMW-s találkozó végén, 20 óra 30 perctől szabadtéri bulit tartanak, melyen egy lemezlovas szolgáltatja a talpalávalót.)

Bodnár Imre véleménye szerint egy ilyen rendezvényt a Hortobágyon kellene megtartani, ahol

a darvaknak lehetne dübörögni

– fogalmazott. A szintén a salakstadion közelében lakó Ivanov György ugyancsak nem pártolja a BMW-sek ottani találkozását. – A főleg kisgyermekes családok és idős nyugdíjasok által lakott kertségben a pályának sem lenne semmi keresnivalója, de ha már itt van, eltűröm, főleg azért, mert szeretem ezt a sportot. Ráadásul a versenyek legkésőbb este 6-7 óra körül mindig véget érnek, nem tartanak éjjel 11-ig – állította. Szerinte az autós találkozónak például a Vekeri-tónál lenne jó helye.

– Nem értem, hogy egy salakmotorpályán miért rendeznek raliversenyeket, és azt sem, hogyan létezhet a lakóházaktól alig 20 méterre ilyen létesítmény – mondta Erdélyi István. – Minden verseny, edzés idején, amikor itthon vagyok, nagyon zavar a zaj – állította. Arra is panaszkodott, hogy a korábban beígért zajvédő fal csak félig-meddig készült el. A homokkal töltött, két sor gumiabroncsot a mai napig nem helyezték ki – tette hozzá.

Halkabb, mint a motorverseny

– Nincs félnivalójuk az ott lakóknak, a hangerő a motorversenyek idején tapasztalható szint alatt marad majd. Nem zenés-táncos rendezvényről van szó, hanem betétprogramokkal kísért autókiállításról, ahol irányított hangrendszert fogunk alkalmazni – reagált Keszthelyi Zoltán, a III. BMW-találkozót szervező vállalkozó. Hangsúlyozta, hogy az öt országból érkező csaknem 450 autó nem versenyezni fog a stadionban, hanem a sofőrök bemennek, és leállítják a motort. A betétprogramok zöme is nagyon csendesnek ígérkezik. Így például lesz autós szépségverseny, erőverseny (jármű felnijét kell kézzel kitartani), valamint autós limbó (két rúd közzé kihúznak, egy vékony zsineget, s ez alatt kell az autóknak minél lassabban úgy áthaladni, hogy azt ne szakítsák el).

Arra a kérdésre, hogy mennyire lesz hangos a hifi- és a kipufogó-hangnyomás mérés, Keszthelyi Zoltán úgy válaszolt, hogy az előbbire az autó belsejében, zárt ajtók mellett kerül sor. – Az utóbbi egy-egy másodpercig tart és nem sok, 20-25 nevező szokott lenni. Ráadásul ezeket délelőtt 11 óra körül tartjuk, akkor amikor a gyerekek már nem alszanak, a többség még bevásárol, kevesen vannak otthon – fogalmazott a főszervező.

Nem lesz motorbőgetés, ha valaki mégis ezt csinálja, a biztonsági őrök azonnal le fogják állítani

– emelte ki. Azt ígérte, hogy az esti zene sem lesz zavaró, az oválpályán kívül már nem lehet majd hallani. Ráadásul a rendezvény fél 10 körül véget ér.

Keszthelyi Zoltán kiemelte: három évben, 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben autótuning fesztiválokat is rendezett Debrecenben, amelyek ellen soha senki, semmilyen panaszt nem tett. Elmondta azt is, az első BMW-találkozót a Vágóhíd utcai egykori sporttelepen tartották, de egy közeli kis utca lakói akkoriban szintén előre tiltakoztak. A második ilyen eseményre a Kerekestelepi fürdő campingjében került sor. Ott kicsi volt a hely. A Vekeri-tó környéke például azért nem megfelelő, mert a rossz földutakon megsérülhetnének a drága autók. Szerinte a Gázvezeték utca a jó helyszín.

– Orosz Csaba –


A képviselőt nem keresték

Szabó Gyula, a körzet fideszes önkormányzati képviselője nem tudott a BMW-találkozóról. Szerinte egy ilyen komoly esemény szervezőinek őt is meg kellett volna keresniük. Érdeklődésünkre úgy fogalmazott, azért, hogy a lakosság is megismerje a terveket, esetleg lakossági fórumot is össze lehetett volna hívni. – Nem kellene ezt a területet további zajt és forgalomkorlátozást előidéző rendezvényekkel terhelni – jelentette ki.