Nem keresik tovább a Himaláján eltűnt Várkonyi Lászlót

Nem keresik tovább a Himaláján eltűnt magyar hegymászót, Várkonyi Lászlót – tudta meg a Független Hírügynökség Hajnal Ágnestől, az expedíció kapcsolattartójától.

A jégomlást zúzódásokkal megúszó Klein Dávid már az 5200 méteres alapbázison van, holnap várhatóan már Katmanduban lesz. A helyi hatóságok szerint nincs esély, hogy ennyi idő után akár élve, akár holtan rátaláljanak a férfire, ráadásul az időjárás is rosszra fordult. Klein Dávid csütörtök délelőtt azt üzente telefonon, hogy az alaptáborban van, lavinabaleset történt. Őt a biztosítókötél megmenekítette, kollégája azonban meghalt – tette hozzá Hajnal Ágnes.

A két magyar hegymászót hétfő délután sodorta el lavina a Himaláján, Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid pedig megsérült. Az alpinisták arra készültek, hogy oxigénpalack nélkül érjék el a Mount Everest csúcsát, először a magyar hegymászás történetében. Klein Dávid első beszámolója a balesetről kedd délután került fel az expedíció honlapjára. Ebben azt írja, hogy éppen az előretolt alaptábor felé tartottak, amikor félúton, viszonylag könnyű terepen jégomlás történt. Klein Dávidot a jég ledobta egy függőleges jégfalra, amin lógva állt meg, a rögzített kötélen. Abban reménykedett, hogy mögötte lévő társát elkerülte a lavina. Később tudta meg, hogy Várkonyi László eltűnt.

A két hegymászó március 27-én indult meghódítani a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everest 8850 méter magasan lévő csúcsát. A tervek szerint 60 napot töltöttek volna a hegyen, és május 21-én értek volna haza.

– Független Hírügynökség –