„Nem keresett a DVSC”

Kondás Elemér
Kondás Elemér - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A Lokit öt és fél éven át irányító Kondás Elemér egyelőre várja a következő feladatot.

Kondás Elemér meglehetősen ellentmondásos megítélés alá esik mostanság Debrecenben. A Lokit öt és fél éven át irányító tréner kétszer nyert bajnokságot, kétszer Magyar Kupát a csapat élén, s egy alkalommal a bronzérmet szerezte meg irányításával a DVSC az NB I-ben, kétszer volt az év edzője, ennek ellenére a debreceni trénersége végén nem minden drukkernél verdeste az eget a népszerűségi indexe.

A szakember júliusban, a Vasas elleni bajnoki után lemondott, miután kiesett a gárda az Európa Ligából a Torpedo Zsodino ellenében és az angyalföldiek 3–1-es vereséget mértek a cívisekre. Az azóta eltelt négy hónapban mély hallgatásba burkolózott edző nyilatkozott a Naplónak.

Feszült volt a légkör

– Azért döntöttem akkor a távozás mellett, mert sem a pályán, sem azon kívül nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan szerettem volna. A csapatban sem láttam azt a tüzet, amelyet korábban olyankor, amikor gyengébben ment a futball és hullámvölgybe kerültünk. Korábban éreztem az erőt a gárdában és tudtam, hogy ki tudunk lábalni a gödörből, most ezt nem éreztem. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy feszült volt a légkör a csapat körül, ezért úgy gondoltam, ha jön egy új edző, akkor megnyugszanak a kedélyek és a társaság jobban fog teljesíteni – mondta lapunknak.

Kondás Elemértől megkérdeztük, hogy miként értékeli a Loki teljesítményét azután, hogy távozott a posztjáról, ugyanis úgy tűnik, a váltás eddig nem hozott látványos eredményt, azonban a tréner nem kívánt állást foglalni az ügyben. – Mivel nem én irányítom az együttes szakmai munkáját, nem az én kompetenciám a csapat teljesítményének az értékelése – jelentette ki Kondás.

Mint kiderült, a klub egyelőre semmilyen pozíciót nem ajánlott föl az edzőnek, aki több mint tizenöt évet töltött el a Nagyerdőn. – Nincs kapcsolatom a DVSC-vel, ugyanis a klubtól nem kaptam semmilyen ajánlatot. 2001 márciusában Makray Balázs és Pajkos János invitálására kezdtem el edzősködni a klubnál, nyolc évet töltöttem el a második csapatnál, több mint hét évet pedig az első gárdánál, utóbbinál voltam két esztendeig pályaedző, öt és fél évig pedig vezetőedző. Az elmúlt másfél évtizedet pozitívan értékelem, az aktuális csapataimmal tizenkétszer dobogón végeztünk, vagy kupát nyertünk. Nyilván a legbüszkébb 2012-re vagyok, amikor veretlenül nyertük meg a bajnokságot és a Magyar Kupát is – vette számba eredményeit.

Járja a pályákat

Bár a kispadon eltöltött 266 meccséből 143-mat megnyert, 62-n döntetlent játszott és 61-en vereséget szenvedett, azonban a nemzetközi porondon nem sikerült maradandót alkotnia a trénernek. – Ezen a téren bizony van bennem hiányérzet. Az utóbbi öt évben mindig szerepeltünk a nemzetközi kupák valamelyikében, de sajnos egyszer sem sikerült bejutnunk a csoportkörbe, ez fájó számomra.

Mint elmondta, Kondás Elemér teljesen nem szakadt el a futballtól. – Képezem magam, a környéken minden mérkőzést megtekintek, legyen az első-, másodosztályú, NB III-as vagy utánpótlás meccs. A Loki minden kilencven percén ott vagyok és figyelemmel kísérem a korosztályos csapatokat is – fogalmazott.
A pletykák korábban arról szóltak, hogy esetleg a DVTK kispadján bukkanhat föl az edző, de ebből semmi sem igaz. – Természetesen várom a következő megkeresést, remélem, hogy hamarosan megadatik. Negyvenegy esztendőt töltöttem a labdarúgásban, szeretnék a sportágban dolgozni a jövőben is.

HBN