Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.24. 09:55

„Idegenül érzem magam e rohanó világban”

<p>Az élet szép, csak észre kell vennünk a benne rejtőzködő sok-sok csodát – vallja legújabb, A napfény felé címet viselő verseskötetében a nyíregyházi Demeter Sándor.</p>

Dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület titkára így jellemezte az 1932-ben született, 14 okleveles, Nívó-díjas nyugdíjas költőt és legújabb kötetét:

–  A szerző állandó késztetést érez arra, hogy „kiírja” magából mindazt az érzést, gondolatot, ami nap mint nap foglalkoztatja. A napfény felé igen hamar, egy esztendővel született meg korábbi, Sarjad az akác című kötete után.

– A versek témáira a sokszínűség, változatosság jellemző. A gyermekkori élmények, a gyökerekhez való ragaszkodás, az édesanyával való bensőséges kapcsolat, a szerelem, a természet és az állatok szeretete, az élet értelme, az elmúlás fájdalma, az Istenbe vetett hit egyaránt visszaköszön verseiben.

– A költő természetleíró versei arra ösztökélnek, hogy minél gyakrabban lépjünk ki lakásunk ajtaján, fedezzük fel újra a természet csodálatos világát. Váci Mihály emléke előtt két verssel is tiszteleg a szerző, rá emlékezve a gyökerek fontosságáról, e föld megtartó erejéről elmélkedik, megidézve a Váci által is kedvelt akácfavirágot, jegenyét, a nyírségi homokot. A globalizáció, a rohanó, zűrzavaros világ is megihlette a lírikust néhány vers erejéig, aki csak vendégként érzi magát e miliőben, nem tud azonosulni vele. Néhány pesszimista, az élet céltalanságát sejtető vers ellenére az optimizmus, az élet igenlése van túlsúlyban költészetében. A címadó vers, A napfény felé is azt sugallja, hogy az élet szép, csak észre kell vennünk a benne rejtőzködő sok-sok csodát!

A szerző tiszteletpéldánnyal ajándékozta meg a napokban a Kelet-Magyarország és a Szabolcs Online szerkesztőségét, amelyet Palicz István újságíró vett át.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!