Nem kellene félni az online fizetéstől

Akt.:
Nem kellene félni az online fizetéstől
Előfordul, hogy kártyaadatok megszerzésével kezdenek nagy összegű vásárlásba a bűnözők.

Ahogy az utóbbi években egyre inkább elterjedtek az internetes vásárlások, úgy változott meg a csalók célpontja is. Egyre gyakoribb, hogy a kártyaadatok megszerzésével kezdenek nagy összegű vásárlásba a bűnözők. Emiatt persze nem érdemes riadót fújni és lemondani az otthonról történő vásárlás kényelméről, az akciós üdülési ajánlatok gyors megszerzéséről vagy például a repülőjegyek olcsóbb és gyorsabb megvételéről.

Használjuk bátran a bankok kínálta biztonsági megoldásokat, ezzel a csalások túlnyomó többsége kivédhető – javasolja Nagy Ferenc, a K&H Bank lakossági hitel és tranzakcionális szolgáltatások marketing főosztályának vezetője.

Leolvasó készülékkel

Csupán a bankkártyánkon szereplő adatokkal – név, kártya száma, lejárat dátuma és a hátoldalon található úgy nevezett CVC/CVV kód – illetéktelenek is fizethetnek, anélkül, hogy maga a kártya náluk lenne. A bűnözők tipikus módszere, hogy a bankjegykiadó automatákhoz telepítenek olyan leolvasó készülékeket, amelyek lemásolják a kártya adatait.

Érdemes ezért olyan ATM-t használni, amelyik egy bank zárt helyiségében van. Ha pedig gyanús a pénzkiadó, értesítsük az üzemeltetőt. Időről időre előfordul az is, hogy szervezett bűnözői csoportok nagy tömegben szereznek meg kártyaadatokat.

HBN