Nem kell semmi, csak mi magunk

Nem kell semmi, csak mi magunk
Nem kell semmi, csak mi magunk - © Fotó: Matey István
Debrecen – Bárki birtokba veheti a szabadtéri tornapályákat, ahol az ember a saját súlyával dolgozik.

Nemcsak Debrecenben, vagy Hajdú-Bihar megyében, de egész Magyarországon egyre több BeStrong Kondipark épül. A sokoldalúan és biztonságosan használható kis területigényű kültéri tornapályák bárki számára ingyenesen elérhetőek, nemtől és életkortól függetlenül.

Legutóbb, az elmúlt hétvégén a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumának területén kialakított pályán rendeztek középiskolai bajnokságot. A jó hangulatú viaskodás mellett az indulók és az érdeklődők a BeStrong két arcával, az olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok, hatszoros Európa-bajnok tornásszal, Berki Krisztiánnal és a street workout világkupa aranyérmesével, világkupa bronzérmesével, Szarka Ákossal is találkozhattak.

Van létjogosultsága

Az eseményen az egész kondipark megálmodója, Katona Zoltán elmondta, néhány évvel ezelőtt, egy külföldi útja alkalmával született meg az ötlet, hogy hazánkban is létre kéne hozni a kint látott példa alapján kültéri tornapályákat, amelyeken az elhelyezett eszközökön a felhasználó saját súlyával dolgozik. – Először megkerestem egy volt főiskolai tanáromat, és vele egyeztetve arra jutottunk, lenne létjogosultsága a kezdeményezésnek. Ezután sokan az ügy mellé álltak, így mára egyre több helyen építettünk ki kondiparkot. Berki Krisztián és Szarka Ákos is lát ebben fantáziát, mindkettejükkel hároméves szerződést kötöttünk. Különböző bajnokságokat szervezünk, a célunk, hogy egyre többen mozogjanak – tudtuk meg Katonától.

Szarka Ákos szerint sokat segített volna számára is, ha gyermekkorában lett volna a közelében egy szabadtéri pálya. Véleményét Berki Krisztián is osztotta, ő is szívesen lecserélné az olykor forró tornatermet és az edzéseinek erősítő részét kint végezné el.

A Debreceni Labdarúgó Akadémia kapus- és erőnléti edzője, Szalánczi Zoltán is úgy gondolja, jó kiegészítő tréningezési lehetőséget nyújtanak ezek a parkok, melyeken szinte az egész csapat egyszerre tudja a különböző feladatokat végrehajtani.

A mindennapos testnevelés bevezetése okán egyre több tornacsarnokra lenne szükség, hiszen van, hogy egyszerre több, akár öt osztálynak kellene bezsúfolódnia egy terembe ugyanabban az időben. – Sokszor hallani, hogy nincs hol órát tartani. A kondiparkokban óriási lehetőség rejlik, mivel mintegy kiváltják a csarnokokat, ráadásul a friss levegőn lehet edzeni – véli Pásztorné Dr. Batta Klára, a Nyíregyházi Főiskola tanára.

HBN