Nem kell őket temetni

Balról: Füzesi Ferenc
Balról: Füzesi Ferenc - © Fotó: Derencsényi István
Balmazújváros – A játékosként olimpiát és világbajnokságot is megjárt Füzesi Ferenc nem váltaná le a kapitányt.

Befejeződött a magyar férfi kézilabda-válogatott számára a lengyelországi Európa-bajnokság: Talant Dujshebaev együttese a 12. helyen zárta a kontinensviadalt. Ezzel az is eldőlt, hogy sem a női, sem a férfi csapatunk nem lesz ott a riói olimpián. Pedig ilyen még sosem fordult elő: az eddigi ötkarikás kézilabdatornákon, leszámítva persze a bojkottált 1984-es Los Angeles-i játékokat, mindig szerepelt magyar válogatott.

A magyarok hat találkozójukból egyet tudtak megnyerni, a nyitókörben 32–27-re győzték le Montenegrót. Másik két csoportmeccsükön kikaptak, az oroszoktól 27–26-ra, majd a dánoktól 30–22-re. A középdöntőben Németország 29–19-re, Spanyolország 31–29-re, Svédország pedig 22–14-re gyűrte le Nagy Lászlóékat.

A szövetségi kapitány döntése értelmében hét rutinos és kilenc, világversenyen még nem járt játékossal próbált Magyarország kvótát szerezni – a merész húzás nem jött be.

Később kellett volna

Az NB I-ben szereplő Balmazújváros vezetőedzőjével, Füzesi Ferenccel kerestük a csúfos kudarc okait.

– Nehéz bármit is mondani indulat nélkül. Úgy vezették fel az Eb-t, hogy az sikertörténetet sejtetett magyar részről. A produkció azonban elmaradt a várakozásoktól, ami óriási csalódás. Nem lehet egy bűnbakot kiszemelni, és őt okolni a történtekért, a csapat, a kapitány és a szövetség is felelős. Hiba lenne ráverni a balhét Dujshebaevre, kívülállóként nem tudhatjuk, mit miért tett. Egyben biztos vagyok, a jó szándék vezérelte, győzni akart, de valami félresiklott – hogy miért, arra csak ők tudnak választ adni – vélekedett Füzesi, aki egyetért azzal, hogy talán szerencsésebb lett volna később fiatalítani a válogatott keretét.

– A többi olyan nemzet, mely még nem szerzett kvótát, a biztosra ment, és a rutinos játékosait szerepeltette. Nekünk is szerencsésebb lett volna így tenni, és csak később meghúzni ezt a lépést. Dujshebaev kockáztatott, de sajnos nem jött be – mondta a tréner.

A kapitány tévés nyilatkozatai sokak számára nem voltak túl szimpatikusak, felmerült a kérdés, vajon a vezér heves vérmérséklete miatt meglehet-e az összhang közte és játékosai között. – Dujshebaev alapból egy rokonszenves, jó kedélyű ember, de olyan nyomás volt rajta, hogy szinte kifordult magából. Ő a spanyol módszer híve, azt erőltette, de a mieink erre egyelőre még nem fogékonyak, a nagy elvárás miatt pedig görcsössé váltak. Ennek ellenére nem hinném, hogy ne lenne harmónia a válogatottnál – fogalmazott az újvárosi szakvezető.

Ilyenre van szükség

Füzesi Ferenc felhívta rá a figyelmet, hogy korábban is volt már ehhez hasonló hullámvölgy a magyar kézilabdában, de rövid időn belül visszakerültünk a világ élvonalába. – Hamar ki fogunk lábalni ebből, nehéz lesz, de sikerülni fog. Át kell gondolni, mi és miért történt, és ezt a szövetségnek hamar le kell zárni, mert jönnek a következő feladatok. Most itt a lehetőség a generációváltásra, szerencsére vannak tehetségeink, van miből meríteni. Úgy hiszem, meg kell maradni a magyar stílusnál, mert mi speciális kézilabdát játszunk – nyilatkozta a korábbi válogatott, aki 1990-ben a világbajnokságon, majd két évvel később az olimpián is tagja volt a nemzeti együttesnek, együtt játszott például a nemzeti csapat jelenlegi edzőjével, Sótonyi Lászlóval.

– A szobatársam volt, még a mai napig jó kapcsolatot ápolunk. Látszott rajta, hogy hatalmas teher nyomja és hogy megviselték az események. De ez elmondható Dujshebaevről is. Ha nekem kéne döntenem, meghagynám a kapitányt a pozíciójában. Él-hal a győzelemért, erős kezű, nem fogadja el a fél megoldásokat, roppant temperamentumos, egy ilyen vezetőre van most szüksége az új generációnak. De ha a váltás mellett döntenek, akkor el tudom képzelni, hogy magyar tréner kerüljön az élre.

HBN


Férfi kézilabda Eb – Vereség a svédektől, búcsú az olimpiai álmoktól
Wroclaw/Krakkó – A magyar férfi kézilabda-válogatott 22-14-re kikapott a svédektől a lengyelországi Európa-bajnokság szerdai játéknapján, s ezzel eldőlt, hogy biztosan lemarad a riói olimpiáról.