Nem kell nagy dolgokra gondolni: az evésé, ivásé, szórakozásé a főszerep

Szilveszterre hangolódva
Szilveszterre hangolódva - © Fotó: Ádám János
Miskolc, Halmaj – Öt ember Halmajtól Miskolcon át Budapestig: merre és kikkel töltik az év utolsó napját?

Veres László, a miskolci City Hotelben található Drót Bisztró marketingvezetője több helyszínen fog mozogni az év utolsó napján: lesz egy retro diszkó a Drót Bisztróban, és a népkerti Vigadóban is lesz műsor, így aztán amolyan mozgó konferansziéként találkozhatunk aznap vele.

„Faluszilveszter”

– Magának a szilveszternek van egy különleges hangulata – jelentette ki Veres László. – Nyilván az, hogy éjfélkor az ismerősök mellett vadidegeneket köszöntök, vagy az, hogy mindig más-más környezetben teszem mindezt. Ne felejtsük el, hogy az én feladatom évek óta a szórakoztatás.

– Amolyan faluszilveszter lesz nálunk a tornateremben – árulta el a szilveszter fő csapásvonalát Tóth József, Halmaj polgármestere. – Egy óévbúcsúztató mulatságot szerveztünk első alkalommal. Belépődíjas az est, éjféli tűzijátékkal és menüvel, amiben persze lencse is lesz. Nem kell nagy dolgokra gondolni; az evés, ivás, szórakozás lesz a középpontban, no meg jókedv vasárnap.

A községvezető elárulta, hogy szereti a szilvesztert, szeret társaságban ünnepelni.

– Az előzetes igényeket látva mindenféle korosztály lesz Halmajon – tette hozzá. – Sikeres évet zárunk, így azt is ünnepeljük.

– Azért szeretem a szilvesztert, mert a Helynekem pihen. Az évben ez az egyetlen pihenőnap, amikor mást csinálhatok – fogalmazott Hankó Vanda, a Helynekem rendezvényszervezője, így némi képzavarral élve kijelenthetjük: aznap más a hely neki… Ez az egyetlen szabadnapja, ami nem helynekemes bulival telik, hanem máshol.

– Nem mondom meg, mindenki találja ki, hogy hol vagyok december 31-én – mondta. – Hogy szeretem-e a szilvesztert? Nem. Nekem az év majd’ minden napja a munkámból adódóan tömegben, koncertekkel, jó bulikkal­­­ telik, ezért aztán a szilveszter nem hat meg, nem meghatározó. Az étkezésben viszont igen! Újévkor legyen anyukám káposztalevese, mert nagyon jó és nagyon kell. És persze lencsefőzelék! Ilyen szempontból meghatározóak ezek az ünnepnapok.

Kis Virág, a Justitia Fuji Yama SE karateklub mestere baráti körben, a tervek szerint házibuliban búcsúztatja 2017-et.

– Csendesen, nem túl hangosan szerintem – mondta mosolyogva. – Beszélgetünk, tévét nézünk, éjfélkor természetesen meghallgatjuk a Himnuszt és koccintunk, újévkor pedig majd jöhet a lencse.

Aranyosi Péter humorista, a Dumaszínház tagja, a Showder Klub állandó fellépője jó ideje munkával tölti ezt az időszakot, nem lesz ez másképpen 2017 utolsó napján sem.

Szerencsére Pesten

– Három fellépésem lesz szilveszterkor – kezdte. – Általában egy humoristának a december és a január – ne legyünk szemérmesek – leginkább a pénzkeresésről szól, ekkor vannak a vállalati fellépéseink. A szilvesztert Budapesten, az anyaintézményben töltöm, hiszen szerencsére mindhárom előadásom a Dumaszínházban lesz. Dombovári István kollégámmal és barátommal lesz egy közös fellépésünk Ketten az úton címmel, azzal kezdünk. Igen, ez az az előadás, amit január 9–10-én első alkalommal Miskolcon is bemutatunk.

Péter arról is beszélt, hogy volt egy számára szívet me­lengető szilveszter, éppen 10 éve.

– A kisebbik fiam, Tomika december 10-én született 2007-ben, ám ilyen-olyan okok miatt vissza kellett vinni a kórházba – mesélte. – Ám szilveszterre hazavihettük a kicsit, így aztán az egy nagyon boldog nap volt számunkra 10 évvel ezelőtt.

Miért pont szilveszter?

Az ünnep a IV. századi Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, mivel az év utolsó napján halt meg. A hajnalig tartó ünnepség a római szaturnálikból hagyományozódott ránk. Hatalmas mulatságok voltak ezek, ahol még a rabszolgák is leülhettek az urak asztalához. A dorbézolás később elterjedt a világ számos részén és szilveszteri tradícióvá vált. Nem mellékesen rengeteg népi szokás, babona, tiltás kapcsolódik a szilveszterhez és az év első napjához.

– Juhász-Léhi István –


Éjfél után Náksi-show
Miskolc - December 31-én 20.30 órától szilveszteri mulatság lesz a Szent István téren. A program este fél 9-kor a New Level Empire zenekar koncertjével kezdődik. Őket Metzker Viktória követi, majd a Beatbros együttes érkezik. Éjfélkor a Himnusz csendül majd fel, amit újévi show követ. Éjjel 1 ór...

Az idén is nagy sikert aratott az adventi villamos
Miskolc - Szilveszter napján a vasárnapi menetrend szerint közlekednek az MVK Zrt. járatai, kivéve az áruházi ingyenes járatokat, amelyek igazodnak a hipermarketek rövidített nyitvatartásához. Szilveszter éjjelén többletjáratot indít a társaság a 3-as viszonylaton a Búza térről 01.30-kor, Szirmá...

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Tudod már, hogy milyen üzenetet küldesz barátaidnak, szeretteidnek? Ha még nem, íme pár jókívánság-ötlet szilveszterre és újévre. Ha vannak még ötleteid, oszd meg velünk! Egy pillanatra megpihen az órarugó, míg a himnusz szól, vigyázzban áll a két mutató. Majd a...