Nem kell kérni a NAV-ot, készül a bevallási tervezet

Nem kell kérni a NAV-ot, készül a bevallási tervezet
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Mindenki megnézheti szja-bevallási tervezetét, legegyszerűbben Ügyfélkapun keresztül.

Idén először, külön kérés nélkül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el mintegy 4 millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét a kifizetőtől, munkáltatótól kapott adatok alapján. Akinek nincs ügyfélkapuja, március 16-ig kérheti a tervezet postázását.

Ha nem ért egyet…

Az szja-bevallási tervezet a tavaly megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, melyet a munkáltatók, kifizetők által megadott adatokból állít össze a NAV. A hivatal kiszámítja a jövedelmet terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és a figyelembe vett kedvezményeket. Az adóbevallási tervezetben szerepel mindezek egyenlege, ami lehet nulla, még fizetendő adó vagy az ügyfélnek visszajáró összeg. Ha az adózó egyetért az szja-bevallási tervezetben foglaltakkal, akkor nem kell tennie semmit, május 22-én a NAV által elkészített tervezet hivatalos szja-bevallássá minősül. Ha valaki nem ért egyet a tervezettel, akkor a bevallást módosíthatja: ügyfélkapu-regisztrációval az online felületen, postán kapott tervezet esetén egy új 16SZJA jelű bevallás elkésztésével és benyújtásával.

HBN