Nem kap jogdíjat a 12 éves Tony Parkert videózó

Egy párizsi bíróság pénteken elutasította annak a nőnek a keresetét, aki egymillió eurós jogdíjat követelt a világhírű francia NBA-sztárról, Tony Parkerről készített család videofelvételért.

Az 1994-ben készült felvételen Parker 12 évesen dobál kosárra, és ezt több francia televízió és sportcsatorna is leadta. A nő azért fordult bírósághoz, mert állítása szerint megkérdezése és engedélye nélkül adta át Parker családja a felvételt a televízióknak.

A bíróság döntése szerint a családi videók nem számítanak szerzői jogvédelem alatt álló művészi alkotásnak, és elutasították a nő kérelmét. Christiane Debrieuvre egymillió eurót szeretett volna kapni a felvételért. A korábbi hírekben nyolcszázezer euró szerepelt. A bíróság döntése szerint a nőnek meg kell térítenie Parkernek és a kosaras apjának a per költségeit, amely fejenként ötezer eurót (1,4 millió forint) jelent.

A francia nő, aki egy időben a gyerekkorú Parker szomszédja volt, 1994-ben készítette a videofelvételt a 12 évesen dobásokat gyakorló későbbi NBA-sztárról. Elmondása szerint a kosárlabdázó családja az engedélye nélkül adta át a televízióknak a felvételt. A nő a tárgyaláson azt állította, az ügy miatt levelet írt Parkernek, de kosaras válaszra sem méltatta.

Parker ügyvédje a tárgyaláson “egyszerű zsarolásnak” nevezte a pénzkövetelést, amellyel egy szerény körülmények között felnövő, majd sikereket elérő emberből akar minél több pénzt kisajtolni. “Ez a történet még akár vicces is lehetne, ha nem lenne olyan szomorú” – jelentette ki az ügyvéd.

– Független Hírügynökség –