Nem kap francia állampolgárságot a bevándorló

A külföldi férfi francia feleségét arra kötelezte, hogy a testet tetőtől talpig fedő, iszlám női viseletet, burkát hordjon.

Eric Besson  szerint az eljárás során derült ki, hogy a kérelmező megkövetelte nejétől a ruha viseletét. “Ezzel megsértette a szekularizmus, valamint a nők és férfiak egyenlőségéről szóló törvényt”- indokolta a döntést.

A hatóságok nem hozták nyilvánosságra a férfi nevét, sem az állampolgárságát. A burkát főleg Afganisztánban hordják. Az afgán nőknek még a szemük sem látszódhat ki a ruha alól. A szemük előtt egy vékony rés található, amelyet hímzéssel fednek. Indiában és Pakisztánban a szemet és gyakran az arcot is szabadon hagyja a burka ottani változata.

Franciaországban múlt héten készült egy parlamenti jelentés, amelyben azt javasolták, hogy tiltsák meg a burka viselését az országban. A felmérések szerint egyébként Franciaországban még a 2000-et sem éri el a burkát viselő nők száma. Egy francia bíróság a közelmúltban megtagadta egy marokkói nő panaszát, aki azt kifogásolta, hogy nem kapott francia állampolgárságot, mert burkát visel. Franciaország szekularizált állam, ahol tiltják a vallási jelképek nyilvános viselését.