Nem jutott díszkő az Árpád téri templom bejáratához

Akt.:
A járda dudoraiban sajnos könnyen eleshet az ember
A járda dudoraiban sajnos könnyen eleshet az ember - © Fotó: Orosz Csaba
Debrecen – A közelmúltban szépen felújították a sokáig elhanyagolt Árpád téri templomot, mely a környék ékessége lett. Az épület főbejárata körüli járda azonban továbbra is nagyon rossz. Az aszfalt sokfelé megrepedt, töredezett. Aki a templomban gyönyörködik séta közben, jó eséllyel orra bukik. A balesetveszélyes helyzet megoldása egyelőre azonban nem látszik.

Egy mélyebb gödröt valamikor aszfalttal igyekeztek feltölteni. Ráadásul a felújítás idejéből származó malterfoltok, festékjelek is éktelenkednek rajta. Aki a templom előtt sétálva a felső részekben is igyekszik gyönyörködni, jó eséllyel orra bukik egy akadályban.

Tavaly nyáron átépítették, kiszélesítették az Árpád tér Nyíl utca felé vezető részét. Az ellentétes irányba tartó sávokat körülbelül 100 méter hosszan és nagyjából 1 méteres szélességben elválasztó szigettel különítették el, melyet szép vöröses színű díszkővel burkoltak le. Ugyancsak (szürke) díszkőburkolatú járdát építettek ki a templomtól a Nyíl utca elejéig. Az előbbin senki nem jár, utóbbit kevesen használják.

a-diszburkolatu-utszigetA díszburkolatú útsziget | Fotó: Orosz Csaba

Átesett a biciklis a repedésen

A helyzetről először Veres Jánossal, az Árpád téri református templom lelkipásztorával beszélgettünk, aki úgy vélte, rendbe kellene hozni a szóban forgó területet, amely nem az egyházé, a városi önkormányzat tulajdona.

– Balesetveszélyes is ez a járdaburkolat. A repedések akkorák, hogy át lehet rajtuk esni. A közelmúltban egy idősebb férfi a szemem láttára zuhant le a bicikliről egy ilyennél – fogalmazott a lelkipásztor. Hozzátette: még annak is örülne, ha nem díszköveket raknának le, hanem aszfaltot terítenének oda.

A körforgalom miatt maradt el?

Szilágyi János, a templom gondnoka egyetértett azzal, hogy ezt a problémát meg kellene oldani. Szerinte talán az Árpád térre régóta tervezett körforgalom miatt nem került eddig erre sor, és ez hátráltatja az épület mögötti, elhanyagolt Vecsey–Bruckner park, valamint az ottani aszfaltos kézilabdapálya rendbehozását is.

A debreceni önkormányzat közgyűlésén utoljára 2016 elején esett szó az Árpád térre tervezett körforgalomról, amelynek a közepén lenne a templom. Akkor Papp László polgármester azt mondta egy képviselő kérdésére, hogy a beruházás az állami tulajdonú Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő beruházásában 2020 után készülhet el.

OCS