Nem jó a megmaradt pénz

Nem jó a megmaradt pénz

A Miskolci Egyetemnek is maradt pénze év végére, de nem azért, mert olyan jól állna a költségvetés.

Nem tudták időben kifizetni a tavalyi számláikat és az oktatóknak járó többletjuttatások egy részét az egyetemek, mert kellett a pénz a kötelező maradványképzésre. Óvatosságukban azonban túlhúzták a nadrágszíjat: kétmilliárd forinttal többet spóroltak meg, mint amennyit kellett volna – olvashatjuk a híradásokban.

Az utolsó napokban 

A Miskolci Egyetemen is 200 millió forinttal több maradt a kötelező maradványképzés összegénél – tudtuk meg dr. Besenyei Lajos rektortól, aki az okokra is rávilágított:

Nem arról van szó azonban, hogy az egyetemek milyen sok pénzből gazdálkodtak, mivel  többet spóroltak, mint amennyit kötelező volt. Mi például december 29-én kaptunk 600 millió forintot, amikor azzal már semmit nem tudtunk kezdeni, az elmaradt számlákat sem tudtuk ebből a pénzből kifizetni. Év végén minden intézmény arra törekszik, hogy minél kevesebb összeg maradjon a számláján, hisz az az alapja a következő évi kötelező maradványképzésnek. A mi esetünkben azért hátrányos az év utolsó napjaiban érkezett pénz, mert így 2006-ban az 1,1 milliárd helyett 1,3 milliárdra emelkedett a maradványalapunk – fűzte hozzá az egyetemi vezető.

KHE