Helyi közélet

2014.05.23. 16:10

Mediáció, avagy közvetítés felsőfokon

Debrecen - Sokan még a kifejezést sem ismerik, a Debreceni Egyetemen pedig már szakképesítést is szerezhetnek róla a hallgatók.

Debrecen - Sokan még a kifejezést sem ismerik, a Debreceni Egyetemen pedig már szakképesítést is szerezhetnek róla a hallgatók.

A mediáció egy speciális konfliktuskezelési módszer, amelynek lényege, hogy a két fél vitájában kettőjük közös beleegyezésével egy semleges harmadik személy jár közben. A mediátor segít tisztázni a konfliktus természetét, és olyan megoldást találni, amely mind a két fél számára megfelelő. Felgyorsítja a bírósági tárgyalásokat, ha a jogvitán kívüli, legtöbbször személyes jellegű problémákat mediátor segítségével rendezik a felek. A témában szakmai konferenciát tartottak ma a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán.

- Két évtizede még maga a szó sem volt ismert a közéletben. Debrecennek és Hajdúböszörménynek viszont nincs oka szégyenkezni e téren, hiszen komoly szerepet vállalnak a mediáció bevezetésében. A cívisváros mára a mediátorképzés egyik központja lett, hiszen a képzőhelyei már több száz oklevelet adtak ki, és az egyetem is bekapcsolódott a munkába – fogalmazott köszöntőjében Bartha Elek rektorhelyettes.

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara egy éve a Rézler Gyula Mediációs Intézet szakmai közreműködésével sikeresen akkreditáltatta az általános és családügyi mediátor szakirányú továbbképzési szakot, melynek 30 hallgatója van.

- Mai társadalmunkban a legtöbb konfliktus megoldásához már szakember segítségére van szükség. Igyekszünk képzéseinket is ezekhez az igényekhez igazítani. A meglévő szakok és szakképesítések mellett folyamatosan keressük azokat a tartalmakat, amelyeket be tudunk illeszteni a képzéseinkbe – hangsúlyozta Kovácsné Bakosi Éva dékán.

Képzett szakemberekre pedig egyre nagyobb az igény a munkaerőpiacon, hiszen a márciusban hatályba lépett törvényi változás szerint a házasság felbontása esetén ajánlott, a szülői felügyelet megállapítása esetén pedig kötelező mediátort kirendelnie a bíróságnak.

- A szülői felügyelet gyakorlása körében kötelező mediációról több szakterület dolgozóinak is ismeretekkel kell rendelkezniük. A mediációnak hazánkban nincs kultúrája, ezért a megismertetés, az elfogadás, a szemléletformálás és hozzáértés javítása előttünk álló feladat. Ezért szerveztük meg ezt a szakmai konferenciát, amelynek elsődleges célja, hogy betekintést nyújtson a mediációval összefüggő elméleti és gyakorlati ismeretekbe, fórumot és találkozási lehetőséget adjon a résztvevőknek – mondta Móré Mariann főiskolai docens, az általános és családügyi mediátor szakirányú továbbképzés szakfelelőse.

A konferenciára 150 regisztrált résztvevő érkezett az ország minden területéről. Az érdeklődőknek neves szakemberek tartottak előadásokat a mediáció hazai és külföldi gyakorlatáról, tapasztalatairól és a mediáció képzési rendszeréről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában