Nem ingott meg a bizalom

Akt.:
Továbbra is hisznek az edzőpárosban, nyugodtan dolgozhat Dárdai Pál és Rainer Widmayer
Továbbra is hisznek az edzőpárosban, nyugodtan dolgozhat Dárdai Pál és Rainer Widmayer - © Fotó: Getty Images
Berlin, Debrecen – A Hertha vezetősége tisztában van vele, néhány nap alatt nem lehet csodát tenni.

Bombaként robbant a hír február elején, miszerint ideiglenesen Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya – Rainer Widmayerrel közösen – irányítja a német élvonalban szereplő Hertha BSC együttesét. A német klub bejelentése sokakat meglepett, és elindult a találgatás, mi lesz így a válogatottal.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) gyorsan reagált honlapján: „A kinevezés nem befolyásolja a Hertha és az MLSZ közötti szerződést és a szakember magyar válogatottnál vállalt munkáját. A felek ennek tudatában állapodtak meg Dárdai Pál magyarországi szerepvállalásáról és rögzítették: az esetleges berlini kinevezés nem befolyásolja a szakember itthoni munkáját.”


A decemberi bejelentés arról, hogy Dárdai folytatja a munkát a válogatott élén:


Dárdai Pál múlt hétfőn videokonferenciát tartott a magyar sajtó számára, melyen elmondta, jelen pillanatban az a feladata, hogy a Hertha ne essen ki. A szakvezető szerint a válogatott következő két tétmeccsét biztosan nem befolyásolja berlini munkája, mellyel kapcsolatban hangsúlyozta, több szabadideje van mellette, mint amennyi az utánpótlásnál volt. A kapitány úgy fogalmazott, mindkét helyen kiváló csapattal dolgozik együtt, így tudja, hogy a munkát akkor is elvégzik egyik vagy másik helyen, ha ő éppen távol van. Berlinben többek között éppen ezért is választotta maga mellé Rainer Widmayert, aki edzette őt korábban, és akiről elismerően beszélt, megjegyezve, hogy a német tréner éppen abban jó, amit ő nem annyira szeret, példaként említve az ellenfél nélküli koordinációs feladatokat.

A magyarok szempontjából tisztázódott tehát a legfontosabb kérdés, így már mindenki nyugodtan követheti figyelemmel, mire jut szövetségi kapitányunk a Herthával.

Rögtön a mélyvízbe

Nincs egyszerű helyzetben a Hertha BSC, ugyanis a kiesés ellen küzd az együttes. Jos Luhukay, a leköszönő tréner 2012 nyarán vette át a Herthát, miután visszacsúszott a másodosztályba, ahonnan azonnal sikerült visszavezetnie a gárdát az élvonalba – a klub most szeretné elkerülni az újabb másodosztályú kitérőt.

Az új edzőpáros első megmérettetése kinevezésük után két nappal, február 7-én, szombaton volt idegenben a Mainz ellen. Remekül sikerült a bemutatkozás, ugyanis a Hertha 2–0-ra győzött. A siker után Dárdai dicsérte a Jos Luhukay vezette korábbi szakmai stábot, mert a futballisták jó állapotban voltak, s a modern futball alapkövetelményének számító sok futást és letámadást végre tudták hajtani. Elmondta, Berlinben olyannyira értékelték a győzelmet, hogy még a kukás is becsengetett hozzájuk, hogy gratuláljon neki.

A mainzi diadal után következett egy hazai meccs, a Freiburg látogatott Berlinbe, és nyert 2–0-ra.


Fotó: Getty Images Fotó: Getty Images ©

Michael Preetz, a Hertha BSC menedzsere a fiaskó után a német vezető sportmagazinnak, a Kickernek nyilatkozva elmondta, Dárdai Pál megbízása a vezetőedzői teendőkkel részéről nem kísérlet, hiszen meg van győződve a kvalitásairól. A menedzser bizalmát a Dárdai–Rainer Widmayer edzőpárosban a Freiburgtól elszenvedett 2–0-s vereség sem ingatta meg, mivel tisztában vannak vele, hogy néhány nap alatt nem lehet csodát tenni.

A Hertha pillanatnyilag a kieső, 17. helyen áll a Bundesliga tabelláján huszonegy ponttal, és legközelebb vasárnap a Wolfsburg otthonába látogat. Egyébként igen sűrű az alsóház, így még nincs veszve semmi, a 10. pozícióban lévő Hannover is csupán huszonöt egységet gyűjtött eddig, vagyis könnyen változhat a sorrend.

HBN–SZADÓ