Nem hitt a szemének

Nem hitt a szemének
© Illuszttráció: AFP
A hajdú-bihari malomipari cég vezérigazgatója (pestiesen szólva) „dobott egy hátast”, amikor a Romániába kivitt árujukat két hét múlva Magyarországon látta viszont, kilónként tíz forinttal olcsóbban annál, mint amennyiért korábban ők az árut értékesítették. Nem csoda, hogy azóta kétszer is megnézik, kinek adnak el készterméket.Petneházi Attila írása.

Ezzel együtt, ha a kormány nem csökkenti drasztikusan a liszt áfáját, az erre szakosodott bűnözők bármelyik gyártót bármikor „bevihetik az erdőbe”.
Az internetes üzletipartner-kereső fórumokon gyakori, hogy 1-2 ezer tonna csomagolt kilós lisztet keresnek, amit aztán nem ritkán (persze csak papíron) exportálnak, majd végül a hazai üzletekben köt ki. A milliárdos biznisz lényege, hogy a kivitelnek álcázott ügyletek során a malmoktól a lisztet nettó áron vásárolják meg, majd egyéb cégeket közbeiktatva áfásan adják el a kiskereskedelemnek. Csakhogy az ekkor felszámított áfát már nem fizetik be az adóhivatalnak. Természetesen az adóhivatal is tud a problémáról, amíg azonban a lisztpiacon szakadéknyi különbség tátong az általános forgalmi adó magyarországi és romániai mértéke között, addig nincs az a büntetőjogi fenyegetettség, ami a „csúnya bácsikat”
elrettentené a további visszaélésektől.

– Petneházi Attila –
hirdetés