Nem használhatta a török légteret egy izraeli katonai repülőgép

Törökország megakadályozta, hogy egy izraeli katonai repülőgép használja a török légteret – közölte hétfőn egy neve elhallgatását kérő török diplomata az AFP francia hírügynökséggel, utalva arra, hogy a döntés hátterében a Gáza-övezetbe tartó segélyhajó elleni izraeli támadás áll.

“A katonai repülőgépeknek minden esetben átrepülési engedélyt kell kérniük” – emlékeztetett a diplomata, hozzátéve, hogy közvetlenül a május 31-i eset után egy izraeli katonai repülőgép nem kapta meg a szükséges engedélyt. A hírügynökségi forrás arra azonban nem tért ki, hogy ez egyszeri eset volt-e, vagy a török hatóságok azóta egy izraeli katonai gépet sem engedtek a légtérbe. Azt azonban elmondta, hogy május vége óta izraeli civil repülőgépek korlátozás nélkül repülhetnek Törökország felett.

A katonai repülőgép átrepülésének megtiltásáról egyébként már az izraeli Jediót Aharonot című lap is beszámolt korábban, azt írva, hogy a gép egy katonai delegációt szállított Lengyelországba. Az újság szerint a gép több mint 100 emberrel a fedélzetén végül alternatív útvonalon jutott el a célállomáshoz.

A segélyhajó elleni május végi izraeli támadás mélypontra küldte az izraeli-török kapcsolatokat. A nyolc török és egy török-amerikai kettős állampolgár halálát követelő rajtaütés után Ankara azonnal hazahívta izraeli nagykövetét és “minimális szintre” csökkentette a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat is.

– Független Hírügynökség –