Nem hagyják “lelakni” a megújult Nagyerdőt

Nem hagyják “lelakni” a megújult Nagyerdőt
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Folyamatosan újulnak a köztéri alkotások a megyeszékhelyen.

Bár még csak jó bő esztendővel ezelőtt adták át a Békás-tavat és rajta a fahidat, utóbbin már vannak hibák. A faburkolat itt-ott töredezett, a szegecselés elengedte a fát, ezért fel-felhajlik egyik-másik léc vége – osztotta meg észrevételeit a Napló zárt levelezési fórumán, az Agorán az egyik levelező.

A problémát továbbítottuk a városházára, ahonnan megtudtuk, hogy a területen félévenként az önkormányzat szakemberei bejárást tartanak, és akkor rögzítik a hiányosságokat, a javításra vonatkozó igényt pedig jelzik a kivitelezőnek. Az észlelt hibák elhárítása folyamatosan zajlik. A legutóbbi, az október 6-ai bejárás alkalmával a híd faszerkezeteinek állapotát kifogásolták a kivitelező számára. A javításokat a bejárást követően ütemezi a híd készítője.

Oláh Gábor orra

A parkerdő fejlesztés munkáit 2014 július 18-án vette át műszaki átadás átvételi eljárás keretében az önkormányzat. A kivitelező a munkákra 36 hónap garanciát vállalt, tehát ebben az időszakban a garanciális kötelezettség alá eső munkálatokat saját költségén köteles kijavítani.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Ugyancsak az Agora fórumon érkezett az az észrevétel is, hogy a Nagyerdő egyik sétányán található Oláh Gábor szobor orra jó ideje hiányos. A városháza illetékesétől tudjuk, hogy ebben az évben nem javítják ki a köztéri alkotást, hiszen a szobor helyreállításának fedezetét a 2015. évi költségvetés nem tartalmazza. Más köztéri alkotások mellett, a szóban forgó Oláh Gábor szobrának helyreállítását is 2016-ban tervezik..

A köztéri szobrok, emléktáblák kezelését a városfejlesztési főosztály végzi, s az anyagi lehetőségeket is figyelembe véve végezteti az alkotások karbantartását, felújítását. Ebbe a sorba illeszkedik a Nagyerdei Parkban lévő Medgyessy sétány mentén felállított Harminckilencesek szobor karbantartása, a Déri téren található Medgyessy Ferenc, Táncoló nő című alkotásának javítása, a Kossuth utcán a Csokonai Színház előtt felállított Téri Árpád mellszobor talapzatának helyreállítása is.

HBN–KZS
hirdetés