Nem géppuskások kellenek

Nem géppuskások kellenek
© Fotó: Matey István
Debrecen – Tállai András szerint már eddig is sok hathatós intézkedést hoztak a feketegazdaság ellen.

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kicsit úgy működik, mint aki géppisztolyból sorozatokat ad le, és óhatatlan, hogy a lövöldözésnek vannak halottai, meg sebesültjei. Én viszont azt szeretném (ezért is vállaltam el a NAV vezetését), hogy a szervezetben a géppuskásokat mesterlövészek váltsák fel, akik nagyobb találati pontossággal és kisebb veszteséggel dolgoznak” – jelentette ki Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára, aki a Magyar Közgazdasági Társaság helyi szervezete meghívására tartott előadást az egyetemen.

A fekete aránya

A NAV-vezető bejelentette: ősszel kerül a Parlament elé az a jogszabály, ami új alapokra helyezi az adózó és az adóhatóság kapcsolatát. A géppuskás hasonlattal a szakember azt akarta érzékeltetni, hogy a jövőben célzottan az adócsalókat ellenőrzik majd, a tisztességes adózókat azonban békén hagyják. „Magyarországon a feketegazdaság aránya a bruttó hazai össztermék (GDP) 21-22 százalékára tehető, ami az Európai Unióban (a közösség 18 százalékos átlagát tekintve) átlagosnak mondható. Ebben az adatban a feketegazdaság kifehérítésére eddig tett kormányzati intézkedések hatásai is visszaköszönnek. A hathatós intézkedések között kell megemlíteni az online pénztárgépeket, valamint az EKÁER (az áruk szállításának valós idejű nyomonkövetését lehetővé tevő) rendszer bevezetését. Utóbbi, miközben itthon látványos eredményeket hozott, az EU-nak nem tetszik, hiszen kötelezettség-szegési eljárást indítottak miatta Magyarország ellen. Szerintem meg fogjuk tudni védeni az álláspontunkat, és az EKÁER maradhat” – így az államtitkár.

Dupla élvezet

Tállai András két okkal magyarázta a kormány áfacsökkentési programját. Az egyik, hogy ez jó az embereknek, a családoknak, a másik pedig, hogy a 27 százalékos áfakulcs bizony önmagában is bűnre csábít egyeseket. – Az építőanyagok és a sertéshús áfája után a baromfihús, a tej és a tojás áfája is 27-ről 5 százalékra csökken, tovább fehérítendő a gazdaságot. Ha legalább részben sikerül kiszorítani az áfa nélkül behozott termékeket az országból, ezzel nemcsak az adózási morál, de a hazai kis- és középvállalkozások versenyképessége is javulni fog – fogalmazott az adóhatóság első embere, aki arról is beszélt egyetemista hallgatóságának, hogy a készpénzes fizetés a feketegazdaság egyik melegágya, ezért jövőre 2,7 milliárd forintot szánnak a büdzséből a bankkártyás terminálok számának a növelésére. „Az online pénztárgépek sikerét mutatja, hogy már a bevezetésük első évében 200 milliárd forint többlet áfabevételt hoztak a költségvetésnek, így érthető, ha a gazdaság más területein is az elterjesztésükre törekszünk. Érdekességként említem, hogy például 33 ezer italautomata bekötését is tervezzük az adóhivatalhoz” – mondta.

Petneházi Attila
hirdetés