Nem fűz hozzá túl sok reményt, de bizakodik

Budapest – Nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértés vétsége miatt kellene bíróság elé állnia Novák Elődnek, a Jobbik alelnökének Rácz Péter Rikárdóra, a 2015-ös év első újszülöttjére tett megjegyzései miatt.

Az Országgyűlés sajnálatos gyakorlata azonban az, hogy magánvádas ügyekben a legritkább esetben függesztik fel a parlamenti képviselők mentelmi jogát. Így Novák Előd, aki emberellenes gondolatai ellenére a Parlament tagja lehet, megúszhatja, hogy bíróság előtt kelljen felelnie rasszista kijelentéseiért – közölte Horváth Tibor, a nádudvari székhelyű Magyarországi Összefogás Roma Rom Szervezet elnöke, aki január 5-én tett feljelentést a Jobbik politikusa ellen.

Hozzátette: az előbbiektől függetlenül bízik abban, hogy az országgyűlés mentelmi bizottsága „nem asszisztál” Novák rasszista magatartásához. Novák Tibor arról is beszámolt, hogy közösség elleni uszítás bűntette miatt szintén feljelentés tett, de a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította azt, mondván, Novák tette nem bűncselekmény, mivel a kijelentés hatására nem lépett fel közvetlen veszély, nem valósult meg agresszió.

HBN