Nem foghatjuk a génekre

Több a finomított szénhidrátok aránya táplálkozásunkban, s ez a fogszuvasodás egyik fő okozója
Több a finomított szénhidrátok aránya táplálkozásunkban, s ez a fogszuvasodás egyik fő okozója - © Fotó: AFP
Debrecen – A mai világban sokkal több a finomított szénhidrátok aránya táplálkozásunkban, s ez a fogszuvasodás egyik fő okozója. A tévhittel ellentétben ugyanis a fogszuvasodás nem örökletes, nem foghatjuk a genetikára, hiszen mindenki steril szájjal születik – mutattak rá a Napló által megkérdezett szakemberek. Arra is felhívták a figyelmet: a jó szájhigiénét nem a fogkefe és fogkrém márkája, ára határozza meg, hanem a fogmosás gyakorisága és technikája.

A fogaink egészsége került reflektorfénybe novemberben, mely Magyarországon minden évben a fogászat hónapja. A kampány célja felhívni a figyelmet a fog- és szájápolás jelentőségére. A kezdeményezés három kulcsfontosságú mondanivalót emelt ki: a napi többszöri fogmosást, a cukros ételek és italok csökkentett fogyasztását és a fogorvosi szűrés rendszerességét.

Fogas kérdés?

A fogainknak egy életen át kell szolgálniuk bennünket, és számos betegség elejét vehetjük, ha például félévente felkeressük a fogorvosunkat.

Lassan beköszönt a hidegebb idő, ám kiderült, fogaink egészségére ez nincs hatással. – Sok olyan beteg érkezik azzal a panasszal, hogy bizonytalan fájdalmat érez a fogaiban, ilyenkor talán az arcüreg kifázása áll a háttérben. Komplex fogorvosi vizsgálat után tudjuk megállapítani, hogy ez arcüregprobléma, nem pedig fogfájás – ismertette dr. Kövér Bence fogorvos, a konzerváló fogászat, a fogpótlástan és a dento-alveoláris sebészet szakfogorvosa.

A rideg valóság

– Magyarországon a fogorvosi szűrővizsgálatok, kontrollvizsgálatok kultúrája elmaradott. Sajnos az esetek többségében csak akkor fordulnak az emberek szakemberhez, ha már nagy a probléma. Tudatos fogápolásról sajnos nem beszélhetünk. A fogorvoshoz számunkra érthetetlenül sokan negatívan állnak hozzá, melynek fő okát a prevenció hiányában látjuk. Például most végezzük nagyjából egy hónapja az iskolások szűrővizsgálatát, és nagyon elszomorító, hogy alig találkozunk ép fogazattal rendelkező kisgyermekkel – tette hozzá dr. Sass Gábor fogorvos, a dento-alveoláris sebészet szakfogorvosa.

A szakemberek kiemelték, hogy a táplálkozásunknak és fogmosási szokásainknak nagyon fontos szerepe van száj­üregünk egészségében. Az egyik leggyakoribb, ám leginkább megelőzhető fogászati betegség ugyanis a fogszuvasodás.

– A mai világban sokkal több a finomított szénhidrátok aránya táplálkozásunkban, s ez a fogszuvasodás egyik fő okozója. A tévhittel ellentétben a fogszuvasodás nem örökletes, nem foghatjuk a genetikára, mindenki steril szájjal születik. Emiatt szerintünk igen fontos a kismamák szuvas fogainak ellátása és nevelése a megfelelő szájápolásra, hiszen az anyuka szájüregi baktériumait átadja gyermeke számára a mindennapi érintkezés közben – tanácsolták.

Jó, ha tudod

A jó szájhigiénét nem a fogkefe és fogkrém márkája, ára határozza meg, hanem a fogmosás gyakorisága és technikája. Egy jó manuális fogkefe plusz heti kétszeri fogselyem használata csodákra képes. A helyes fogmosás alkalmával a fogkefével körkörös, illetve sepregető jellegű mozgást kell végezni, kerülve az erős súroló mozdulatokat – tudtuk meg a szakemberektől.

ND