Nem fellebbez halálos ítélete ellen a két norvég

Nem akar fellebbezni egy norvég és egy norvég-brit állampolgárságú férfi, akiket halálra ítélt egy katonai bíróság, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, június 10-én – közölték hétfőn ügyvédeik. A két volt katona azzal indokolta a lemondást a további jogi küzdelemről, hogy elfogult a bíróság, ezért nincs értelme fellebbezni.

A 28 évesJoshua French-et, valamint a 29 éves Tjostolv Moland-ot kémkedéssel és helyi sofőrjük 2009. májusi meggyilkolásával vádolták. “Nem számít, hogy fellebbezünk vagy sem. Ugyanaz a bíróság fog dönteni, amely a halálos ítéleteket hozta. Értelmetlen egy új tárgyalás, mert nekünk nem lehet igazunk semmiben a katonai bíróság előtt.”- mondta Andre Kibambi ügyvéd.

2001 óta nem végeztek ki senkit az országban. Akkor került hatalomra a jelenlegi elnök, Joseph Kabila. A halálbüntetést azonban nem törölték el. A két halálra ítéltet valamint a norvég kormányt június 10-én 60 millió dolláros pénzbüntetésre is ítélte a bíróság.

A brittek helytelenítik a dolgot

A norvég külügyminisztérium szóvivője, Kjetil Elsebutangen azt mondta az AFP-nak, hogy “nincs ok a norvég államot belekeverni az ügybe, akár mint munkaadót, akár mint felelős felső hatóságot.” A brit külügyminisztérium csalódottságát fejezte ki a kettős állampolgárságú French halálos ítélete és az egész ügy hitelessége kapcsán.

– Független Hírügynökség –