Nem értik a dolgozók a szuperbruttót

A cégek bérszámfejtési osztályait kérdésekkel bombázzák a dolgozók a személyi jövedelemadó új szabályai miatt.

A dolgozók nagyon nehezen értik meg a szuperbruttó lényegét, hogymiért kell a korábbinál 27 százalékkal magasabb adóalap után megfi zetniük a személyi jövedelemadót – mondta a Népszabadságnak Horváthné Szabó Beáta.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) igazgatója szerint csalódottak a munkavállalók, mert a többségük szembesült azzal, hogy a nettó bére nem emelkedett jelentős mértékben. Az új rendszerrel csak azok járnak látványosan jól, akik átlag felett keresnek, vagyis a bruttó bérük meghaladja a 170 ezer forintot, majd kevesebbet vihetnek viszont haza a céges felső vezetői kategóriába tartozók, vagyis akiknek a havi másfél millió forintot meghaladja a bruttó bérük- írja a vg.hu.

Az emberek többségét nem érdekli a szabály, csak az, menynyit vitt haza az adott hónapban. Hiába nyer pár ezer forintot az szja-változásokon, ha közben emelkedik a helyi közlekedés ára, alacsonyabb összegben kap étkezési jegyet, és a kemény tél miatt magas a fűtésszámlája.

A dolgozók jó része nem készült fel erre a rendhagyó változásra, és a munkáltatók sem tájékoztatták őket megfelelően – véli Borsik János. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a válság kapcsán azért kezdenek tudatosabbá válni a munkavállalók, információt kérnek a szabályokról, számolnak és kérdeznek.

Forrás: vg.hu