segítség a látássérülteknek

2020.01.15. 17:36

Milyen színű a jelzőlámpa? Mit ír a sörösdoboz?

Hat hónap alatt több mint 11 ezer hívást fogadtak a Távszem központban.

Fotó: olvasói fotó

Manapság a vakok és gyengénlátók többsége általában önállóan is egész jól elboldogul a hétköznapokban. Azonban szinte bárhol, bármikor akadhatnak olyan szituációk, amikor mégis egy látó ember segítségére szorulnak. – Ilyen lehet például a postai értesítő vagy a villanyszámla elolvasása, vagy annak kiderítése, hogy lejárt-e a hűtőben tárolt tej szavatossága, esetleg hány fokot mutat a lázmérő – magyarázta a debreceni Nagyné Berke Mónika, az úgynevezett Távszem program szakmai vezetője lapunk kérdésére. Elmondta: azért, hogy ezentúl ilyenkor ne kelljen a barátot, szomszédot hívni, egy olyan központot hoztak létre tavaly Budapesten, ahol összesen tizenegy operátor áll a látássérültek rendelkezésére.

Ötletadó tejbegríz

A Távszem központban napközben 3-4, éjszaka általában egy ember az év mind a 365 napján, a nap 24 órájában ingyen segít. A kérdező látássérülteknek annyi a dolguk, hogy okostelefonjuk kameráját (egy speciális alkalmazás használatával) videócsethívás közben ráirányítják a probléma tárgyára, és a látó ember már mondja is a megoldást.

– A Távszem ötlete egyebek mellett olyan gondokból indult el, mint ha korábban éjjel 2-kor úgy döntöttem, hogy tejbegrízt szeretnék főzni, enni, de nem voltam biztos benne, hogy jó-e még ehhez az otthon lévő gríz, az éjszaka közepén fel kellett hívnom, fel kellett ébresztenem az éppen javában alvó rokont, ismerőst, barátot – fejtette ki Nagyné Berke Mónika. Arról is beszélt, hogy a távszem megvalósítását az Európai Unió 469 millió forinttal segítette. Az egész országból elérhető szolgáltatás júliusban indult, és a jelek szerint óriási rá az igény, mert a tavaly év végi adatok szerint a 6 hónap alatt több mint 11 ezer hívást fogadtak a központban. A beszélgetések össz­ideje meghaladta a 400 órát. A kapcsolódó alkalmazást ingyen tölthetik le a látássérültek. A regisztrált felhasználók száma ezer körüli.

Tyúkok az udvaron?

A szakmai vezető szerint volt, aki például papírpénzek felismeréséhez, banki szolgáltatások igénybevételéhez, újszülött baba leméréséhez kért segítséget a központtól, de olyan is akadt, aki arra volt kíváncsi, hogy a kezében lévő sörösdobozon mi a felirat, vagyis milyen fajta ital van nála.

Arra is akadt példa, hogy a gyengénlátó állattartó azt kérdezte, az udvaron lévő tyúkok közül mind bement-e a helyére. Más arra volt kíváncsi, milyen színt mutat a jelzőlámpa. – Én például mosáskor használom, mert a mosógépek kiírják ugyan, de nem mondják hangosan, hogy hány percre és milyen hőfokra vannak éppen beállítva – fejtette ki.

Hosszú távon is maradhat

A programban országszerte több mint 800 okostelefont osztottak ki látássérülteknek, ebből debreceniek 66 darabot kaptak. A Debrecen Lions Club néhány hete a VOKE művelődési házban jótékonysági esten gyűjtött pénzt további ilyen készülékekre, aminek eredményeként további három okostelefont tudtak kiadni. Szerencsére a debreceni vakok és gyengénlátók többségének már van ilyen készüléke. A Távszem program hosszú távon is fennmaradhat, mert a magyar kormány támogatja – emelte ki Nagyné Berke Mónika.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában