Nem engedik ki a szennyvizet

A talajterhelés csökkentésének szép példáját szolgáltatja Buj, ahol három hónap alatt 40-ről közel 70 százalékra emelkedett a szennyvízcsatorna rákötési arány.

Közel kétszázan csatlakoztak a rendszerhez, így Frank Sándor polgármester joggal nevezte példaértékűnek azt a lakossági hozzá állást amelyet a helyiek tanúsítottak az akciós felhívásra. A buji önkormányzat ugyanis a Nyírségvíz Rt.-vel közösen július végén hirdetett szennyvízbekötési akciót.

A buji képviselő-testület elkötelezett híve a környezetvédelemnek és tenni is akar érte. Ahhoz, hogy csökkentsük a talajszennyezést, annak legegyszerűbb módja, ha a háztartásokból kikerülő szennyvizet a lakosság a már kiépített közcsatornába vezeti. A rákötés anyagi terheinek csökkentésére, s a csatlakozási kedv fokozására az önkormányzat és a társaság összefogott. Előbbi kedvezményes áron biztosította a csőanyagot és a szerelvényeket, utóbbi pedig ez év végéig nem számláz csatornadíjat az új rákötőknek – emelte ki a polgármester.

Az akció hasonló feltételekkel zajlott, mint ahogyan Balsán, Sényőn, Újfehértón, Ibrányban és Nagyhalászban. A szolgáltató az akció ideje alatt rákötők között ajándéksorsolást rendezett, ahol húsz szerencsés örülhetett a nyereménynek.

– Nyéki Zsolt –