Nem engedik a volt tajvani elnököt Hongkongba

Peking – Tajvan nem engedélyezi a közelmúltban tisztétől megválni kényszerült elnök, Ma Jing-csiu szerdára tervezett hongkongi útját – derült ki a tajpeji elnöki hivatal közleményéből. A hongkongi sajtó hétfői beszámolója szerint Ma az Ázsiai Kiadók Társaságának (Sopa) díjátadó ünnepségre lett volna hivatalos, ahol fel is szólalt volna.

Az utazási kérelem elutasításának indoklásában több okot is felsoroltak. Elsőként azt, hogy Ma csak nemrégiben távozott posztjáról, amelyet nyolc éven át foglalt el, s Tajvanon 2003 óta érvényben van egy olyan törvény, amely szerint azok a kormányzati tisztségviselők, akik titkos információk birtokába jutottak, hivatalukból való távozásuk után három évig utazási korlátozás alá esnek.

Caj Jing-ven, az új elnök szóvivője közölte, nem tartották helyesnek, hogy Ma most Hongkongba utazzon. Alex Huang azt mondta, az exelnök 13 nappal azt követően adta be kiutazási kérelmét, hogy leköszönt posztjáról. Ennyi idő alatt nem lehetséges teljes mértékben felmérni, hogy Ma milyen titkos iratokhoz jutott hozzá, és maradéktalanul visszaszolgáltatta-e őket, illetve minden szükséges nemzetbiztonsági vizsgálaton átesett-e.

A szóvivő arra is kitért, hogy nem volt még példa a tajvani és a hongkongi biztonsági illetékesek együttműködésére, ezért az ott-tartózkodással kapcsolatos kockázatok ellenőrzése sem megoldott.

Amennyiben Ma Jing-csiu megkapta volna az engedélyt, ő lett volna az első volt tajvani elnök, aki 1949, vagyis a kínai polgárháború befejezése óta felkeresi Hongkongot. A Kuomintang párti exelnök szülei Hunan tartományból menekültek Tajvanra Hongkongon át, és Ma ott – Hongkongban – született 1950-ben.

Ma szóvivője úgy fogalmazott, hogy az intézkedés nemcsak a tiszteletlenség megnyilvánulása a volt elnökkel szemben, de a világban rossz fényt vet a tajvani szabadságról és demokráciáról alkotott képre is. A Kuomintang elnökhelyettese ugyancsak elégedetlenségének adott hangot, szerinte a lépés “a bizalom és a jóakarat hiányáról tanúskodik”.

A tajvani média szerint Ma előzetesen benyújtotta hongkongi beszédének tervezetét, kíséretének névsorát és egyéb kapcsolódó információkat is átadott a tajpeji hatóságoknak. Az elképzelések szerint hét órát tartózkodott volna a kínai különleges közigazgatási övezetben, és még odautazása napján visszatért volna Tajpejbe.

A hongkongi rendezvény szervezői csalódottságuknak adtak hangot a történtek miatt, de közölték, megszervezik, hogy Ma video-összeköttetés révén elmondhassa majd beszédét.

– MTI –

Címkék: , ,hirdetés