Nem emel árat a DKV, indít viszont új járatot​

Akt.:
Nem emel árat a DKV, indít viszont új járatot​
© Illusztráció: Derencsényi István, archív
Debrecen – A reptéri igények miatt nem csak a busz, a 2-es villamos is járni fog éjszaka is.

Szinte csak kapkodjuk a fejünket, annyi a változás a repülőtéren, de nem csak a járatszámban és az utasforgalomban, hanem a légi kikötőbe betelepült cégek miatt is. Ez egyben olyan problémát is generált, amelyre a helyi közlekedést működtető DKV Zrt.-nek kellett választ adni. Megismerve az igényeket, a közlekedési vállalat december 16-tól módosítja az eddigi reptéri járatát, de nem csak az útvonalát, hanem a számát is, igazodva a repülők menetrendjéhez. Ezt Nagy Attila vezérigazgató jelentette be hétfői sajtótájékoztatójukon.

A gépekhez igazítva

A közlekedési vállalat vezetője elmondta, az önkormányzat kérésére utasszámlálást végeztek, s ennek alapján döntöttek úgy, hogy a 44-es járat útvonalán fog közlekedni R jelzéssel az a busz, amely a Nagyállomás és a nemzetközi repülőtér között szállítja majd az utasokat, de nem kanyarodik le a Kerekestelepre. Újdonság még, hogy érvényes DKV-bérlettel, illetve menetjeggyel bárki használhatja, azaz a korábbitól eltérően, nem lesz emeltdíjas. Hangsúlyozta, a 44R járat kimondottan a reptéri utasok igényeit szolgálja, vagyis teljes egészében repülők menetrendjéhez lesz igazítva, s amennyiben valamilyen ok miatt egy gép késve indul vagy érkezik, aszerint módosul a busz közlekedése is. Ezt azonban az interneten és telefonra letölthető applikációról nyomon lehet majd követni.

Ahhoz, hogy a kora hajnali, illetve késő éjszakai reptéri járatnak legalább egy további közlekedési kapcsolata legyen, a 2-es villamos menetrendjébe is beiktatnak azokra az időszakokra járatokat. Ez egyben azt is jelenti – főleg a hét végén lehet ennek jelentősége – hogy újra lesz éjszakai járat legalább az egyik vonalon – mondta Nagy Attila.

Igényfelmérés is

Csányi Jenő, forgalmi igazgató szerint azzal, hogy a reptéren dolgozóknak az éjszakai és a hajnali órákban is biztosítják a járattal a tömegközlekedési lehetőséget, nagy valószínűséggel jelentősen megnő a bérletforgalmuk. Egyben mind a busz, mind a villamos ezen időszakokban közlekedtetése jó alkalom az éjszakai járatok iránti esetleges igények felmérésére, amire voltak már kezdeményezések az egyetem részéről. Debrecen egyetemváros, így főleg a hét végéken sok fiatal jár szórakozni, nekik is egy utazási alternatívát kínálnak vele, amennyiben valós rá az igény. A forgalmi igazgató hangsúlyozta, a reptéri utasokhoz igazodva maximálisan össze fogják hangolni a busz és a villamos indulását a minél zökkenőmentesebb utaztatásuk érdekében.

HBN-ÉP​

Címkék: , ,