Nem elég a gazdaságélénkítés

Veres János szerint kizárólag a gazdaság élénkítésével nem lehet elérni olyan költségvetési kiigazítást, amelyre Magyarországon szükség van. Ehhez kell a bevételek növelése mellett a kiadások csökkentése is.

Így indokolta a pénzügyi tárca vezetője szerdán az Országgyűlés Európai Ügyek bizottságában a konvergencia program főbb elemeit.

Veres János a kritikákra reagálva hangsúlyozta: ekkora gazdasági egyensúlyi hiányt rövid távon csak a programban szereplő intézkedésekkel lehet felszámolni.

Az alapprobléma az – mondta Veres János -, hogy 2002 után körülbelül 30 százalék reáljövedelem-emelkedés volt az országban, több, mint amennyit megengedhetett volna a gazdaság.

A bizottsági ülésre meghívott Takács László, a Magyar Európai Üzleti Tanács soros elnöke (az Elektrolux vezérigazgatója) szerint ha a térség versenytárs államai leköröznek minket az euró átvételében, az növeli az ország kockázati megítélését a befektetők szemében. Az üzletember az ingatlanadó tervét bírálta, mondván adózott jövedelemből épített lakások megadóztatása aggályos lenne.