Nem egyszerre élesednek majd a fix traffipaxok

Akt.:
Nem egyszerre élesednek majd a fix traffipaxok
© Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Kitartásunk nem maradt eredménytelen, adatokat szolgáltatott az ORFK.

Nem az egész országban egyszerre, hanem szakaszosan fog indulni a fix telepítésű traffipaxok éles üzeme, azaz jelenleg még nem működnek a készülékek – értesült a Napló rendőrségi forrásokból. Mint arról beszámoltunk, a hivatalosan fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontokként emlegetett eszközök kihelyezése még tart. A készülékek a 47. számú főúton három, a 42-esen, illetve a 4-esen kettő, míg a 35. számú főúton egy helyen figyelik majd a forgalmat és a szabálytalankodókat, többek között méri az elhaladók sebességét.

A tavasszal „szolgálatba helyezett” új generációs mobil traffipaxokkal együtt tehát összesen 17 új típusú készülék működik majd Hajdú-Biharban.

A kilenc mobilkamera viszont minden jel szerint kezdi visszahozni az árát. A még augusztus 7-én feltett kérdéseinknek a mobil traffipaxok alapján kiszabott büntetésekre vonatkozó részét nem válaszolta meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a másik felére vonatkozóan pedig azt írták, azokra a Nemzetgazdasági Minisztérium jogosult felelni. Ott sem jártunk azonban sikerrel, mivel a Belügyminisztériumhoz irányítottak bennünket, onnan pedig vissza az ORFK-hoz.

A kitartó érdeklődésünk azonban részben célt ért, mert megtudtuk: „gyorshajtás” miatt Hajdú-Bihar megyében 12 ezer 581 alkalommal szabtak ki bírságot (országosan 119 ezer 729-szer) idén április elseje és augusztus 31-e között. Érdekesség, hogy megyénkben valamivel magasabb az átlagbírság, mint országosan, hiszen annak átlaga 34 ezer 177 forint, szemben az országosan kiszabott 33 ezer 615 forintos értékkel.

traffi1

Az adatokból kiolvasható, leggyakrabban a legkisebb összegű, 30 ezer forintos bírságot szabja ki a hatóság. Ám az is, hogy a rendőrség ebben az öt hónapban csak a megyében 430 millió forintnyi bírságot szabott ki (országosan pedig több mint 4 milliárd forintot). A hatóság által kirótt bírság a szervnél és annak területei szerveinél, azaz a megyei kapitányságoknál nem használható fel. A bírság annak kamatával és pótlékaival együtt – a jogszabály alapján a helyi önkormányzatot megillető rész kivételével – az állami költségvetést gyarapítja.

HBN–SZZSL