Nem egyesítik a Debreceni Egyetemet és a Károly Róbert Főiskolát

Akt.:
Nem egyesítik a Debreceni Egyetemet és a Károly Róbert Főiskolát
© Illusztráció: Balogh Zsuzsa
Debrecen – Lekerült a napirendről a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és a Debreceni Egyetem egyesítése – ismertette dr. Pósán László, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője. Elmondta: ennek elsősorban az az oka, hogy Gyöngyös magyarországi viszonylatban relatíve messze van Debrecentől.

A kormánypárti politikus arról is beszélt, hogy ma is léteznek fölösleges képzések a felsőoktatásban. Így például jelenleg is oktatnak közművelődési tanárokat, miközben a köznevelési törvényben, a nemzeti alaptantervben nincs olyan tárgy amit nekik kellene tanítani. Pósán László szerint ezért át kell nézni a képzési rendszert és további „profiltisztításra”, szervezeti „racionalizálásra” lesz szükség. Úgy fogalmazott, hogy vége vannak a 2002. után kezdődött időszaknak amikor a „fejkvóta” alapú finanszírozás miatt mindenhol mindent akartak tanítani és sokszor olyan diplomásokat bocsátottak ki akikre nem volt szükség a munkaerőpiacon.

Pósán László kérdésünkre azt mondta: a Debreceni Egyetemen is van fölösleges képzés de azt, hogy konkrétan mely szakra, szakokra gondol, nem kívánta elárulni.

HBN-OCs