Nem dohányzó várost!

Nem dohányzó várost!
A Naplóban január 22-én megjelent „Legyen nem dohányzó városunk!” címmel írt cikk nyomán Kövesi Péter javaslatához csatlakozni, javaslatát támogatni szeretném – írja olvasónk.

Teszem ezt azért, mert szerintem is kétségbeejtő látványt nyújt szeretett, híres Debrecen szülővárosomnak az eldobált csikkekkel való szennyezettsége!

Megerősítem észrevételezését abban, hogy látjuk – a dohányzók is – milyen kulturálatlan látványt nyújtanak a csikkekkel borított parkok, sétányok, járdák, a busz-, valamint a villamosmegállók környéke! Illetékeseknek érdemes lenne megnézni a vasútállomás és a Debrecen Hotel sarkánál lévő gyalogosátkelő helyet.

Lakóhelyem egy sarokház, pár száz méterre áll a Fazekas Mihály Általános Iskola. Kénytelen voltam kiírni a lakásom előtti közterületen ültetett hatalmas törzsű fára, közvetlen a járda szélén, hogy: „…Egy jól nevelt, kulturált ember a csikkeket nem a járdára dobálja…” A fának tövébe kitettem egy pléh dobozt, kérve a tisztelt járókelőket, hogy csikkjeiket, kisebb szemetüket dobják abba a dobozba! S láss csodát! Akadtak jól nevelt emberek, akik a kitett dobozt használták, a csikkeket, papírgalacsinokat, az iskolás gyerekek az uzsonnás, csokis papírokat ide dobták! Ha nem sikerült „jól a célzás”, akkor is egy csomóba gyűlt a járókelők szemete!
Az iskolás gyerekek több esetben az ablakom alatt csoportosan közlekednek. Egész évben gyűjtöm a papírt, s a becsengető érdeklődőknek úgy adom át a „gyűjteményt”, hogy ezért az legyen a „köszönet”, hogy nem szemetelik tele a járdát, s társaikat is erre figyelmeztetik. Ablakomból szemtanúja voltam, hogy a járda mellett parkoló autóból kiszállt a tulaj, s a kocsijában összegyűlt csikket a kihelyezett pléh dobozba öntötte! Csoda!

Bár ez a csoda nem olyan gyakori. Mégis örömmel konstatáltam, hogy még a felnőtteket is még sok mindenre nevelni kell. Párkányiné Molnár Ibolya, valamint Törökné Tóth Ibolya felvetése nagyon nemes és támogatandó, szép és hasznos a gondolat, s egy ilyen nemes kezdeményezésért, hogy legyen nem dohányzó városunk, nem csak a nem dohányzó lakosoknak, de az egészségügynek, a környezetvédelemnek is fel kellene emelnie szavát!

Dr. Major Józsefné, Debrecen