Nem csak statisztikai adat

Akt.:
Debrecen – A gyakorlatorientált képzést és kutatás-fejlesztést segíti a Debreceni Egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal együttműködése.

– Minden gyakorlati tudományterületen kiemelten fontosak a statisztikai adatok. Egy-egy kutatási téma megválasztásánál és elkészítésénél nélkülözhetetlenek a számszerűsíthető jellemzők, sőt az egyetem stratégiájának és a vezetői döntések előkészítésében is gyakran támaszkodunk a KSH által szolgáltatott adatokra – hangsúlyozta Jávor András rektorhelyettes az együttműködési megállapodás aláírását megelőző keddi sajtótájékoztatón.

A Debreceni Egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal évek óta szoros kapcsolatot ápol. A megállapodás megkötésével szeretnék minél több területre kiterjeszteni, és még szorosabbá fűzni ezt az élő együttműködést.

– A KSH adatgyűjtő és -szolgáltató tevékenysége mellett a feldolgozott információ is nagyon fontos. Mi egyedülálló adatbázissal rendelkezünk, a Debreceni Egyetemen pedig olyan elméleti tudás van, amire mindig nagyon szívesen támaszkodunk. A közös kutatások és elemzések mellett azonban szeretnénk, hogy a munkatársaink itt tanulhassanak, illetve taníthassanak – emelte ki Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese.

A hivatal munkatársai közül jelenleg is többen a Debreceni Egyetem PhD-hallgatói, a Bölcsészettudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar diákjai pedig rendszeresen töltik gyakorlatukat a KSH debreceni főosztályán. Mostantól az egészségügyi és az agrártudományi képzésekben résztvevő hallgatókat is várnak.

– Munkatársaink jelenleg is tartanak órákat a Debreceni Egyetem hallgatóinak, amire a továbbiakban is nyitottak vagyunk. Ezentúl pedig rendszeresen szerveznénk előadásokat diákoknak a folyamatosan frissülő adatbázisunkból, valamint közös rendezvényeket tervezünk az egyetemmel – tájékoztatott Malakucziné Póka Mária, a KSH debreceni főosztályvezetője.

Az egyetem szakemberei a statisztikai módszertan fejlesztésébe is bekapcsolódnak majd. A Földtudományi Intézet oktatóival azonban már most intenzív a közös munka, főként a társadalomföldrajz területén dolgozó szakemberekkel.

– Az oktatók munkáját segíti és színesíti, ha az átadott elméleti tudást a KSH által készített hazai esettanulmányokkal tudják alátámasztani. A hallgatók a szakdolgozatok elkészítésénél mindig használnak friss statisztikai adatokat és persze a kutatásainkhoz is hátteret biztosít a hivatal – magyarázta Kozma Gábor intézetigazgató.

Magyarországon jelenleg nincs olyan statisztikus képzés, amelyre a KSH munkatársainak szüksége van, ezért a megállapodás részeként a Debreceni Egyetem hamarosan egy specializáció elindítását tervezi.

– unideb.hu –
hirdetés