Nem csak a jók

Nem csak a jók
© Fotó: Getty Images
Jó pár évvel ezelőtt született egy Emlékdal című szám, mellyel egyik zenésztársuk tragikus halála kapcsán, számára emléket állítva tisztelegtek kollégái, s amely arról szól, hogy „csak a jók mennek el”. Kenyeres Ilona írása.

Azóta sajnos nagyon sokszor vált aktuálissá ez a dal, és nem csupán a zenésztársadalom halottaiért, hanem az ismert – és kevésbé ismert – emberekért is szólt, pontosabban igen sokan idézték hasonló szomorú esemény kapcsán a dal fent említett sorát. Zenészek, színészek, élsportolók, vagy csak barátok, ismerősök halálakor sokan e számmal, illetve sokszor csupán az említett sorral búcsúznak tőlük. Legnagyobb közösségi portálunkon is számos alkalommal olvashatjuk egy-egy síró smiley társaságában e legendássá vált idézetet, melynek igazságtartalmával egy kicsit én most vitába szállnék. Természetesen, korántsem vonom kétségbe, hogy bárkinek a hozzátartozója, barátja, netán kedvenc művésze ne lett volna az ő számára a létező „legjobb” ember a világon, csupán azon a tényen gondolkodom, hogy hát ugye, mint tudjuk, az életben nemcsak jó, de bizony kevésbé kedvelt, azaz mondjuk ki: rossz, sőt, gonosz, agresszív, összeférhetetlen emberek is léteznek.

És azért azt ugye mégsem állíthatjuk, hogy ők, azaz a „rosszak” nem mennek el, azaz nem halnak meg, csupán a jók? Kétségtelen, hogy ha valakit élete és alkotó ereje teljében ragad el az értelmetlennek tűnő halál, azaz egy fiatal élet törik derékba, sokkal nagyobb, és hosszabb ideig fel nem dolgozható traumát okoz az itt maradottak lelkében, mint ha esetleg egy 100. évéhez közeledő emberrel történik mindez. És az is biztos, hogy aki meghalt, arról általában csupa szépet és jót szoktak – illik – mondani, ergo valamennyien jók voltak – még akkor is, ha esetleg ez a tény nem minden esetben állta meg a helyét, vagyis nem volt teljes mértékben igaz … Szóval én azt gondolom, hogy az úgynevezett „rosszak” is éppen úgy elmennek, amikor lejár a számukra kijelölt – relatíve rövid, vagy hosszabb – lét, mint a „jók” – legfeljebb egyesek szemében túl hosszúnak tűnik az itt tartózkodásuk időtartama.

– Kenyeres Ilona –
hirdetés