Nem cél, inkább eszköz a Tisza-tó fővárosa cím

Újvári Imre
Újvári Imre - © Fotó: Kovács Péter
Tiszafüred – Érezzék azt a fiatalok, hogy ide érdemes visszaköltözni, még akkor is, ha már máshol le is telepedtek.

Ezek Újvári Imrének, a város fiatal polgármesterének szavai arra a kérdésünkre, hogy milyen településnek szeretné látni Tiszafüredet évek múlva. Gyarapodó népességszámot, életükkel és munkájukkal ismét elégedett, városukat szerető, arra jogosan büszke emberek közösségét vizionálja a városvezető.

Mindehhez – ahogy fogalmaz – először az ennek elérésébe vetett hitet kell visszaadni az embereknek. A rendszerváltás előtt bizony itt több volt a munkahely, mint a lakos, és jól éltek a tiszafürediek. Aztán bezártak az üzemek, gyárak, megindult az elvándorlás. A város új vezetése egy három lábon álló tervet dolgozott ki a célok megvalósítására.

Helyi alapanyagból élelmiszert

– Ipar, mezőgazdaság, turizmus – fogalmaz Újvári Imre, majd a részletekkel folytatja. – Helyi kezdeményezésre, a volt ipari terület megkapta az ipari park címet. Érdeklődő van, hazai is és külföldi is, ám a terület belakása nem megy egyik évről a másikra. Egy komoly, nagy cég megtelepedése kellene, és ez már vonzaná a kisebbeket. Második lábunk a mezőgazdaság, mint Hortobágy-széli település, ideális helyszín az állattenyésztésre és ebben vannak igazán hagyományaink. Tej-, hús-, halfeldolgozás ugyancsak a jövő lehet, bár a nemrégiben külföldi érdekeltségbe került Kuntej most is jól működik. Abban gondolkodunk, hogy a helyben megtermelt alapanyagot itt dolgozzuk fel.

Fotó: Kovács Péter Fotó: Kovács Péter ©

A harmadik lábunk a Tisza-tóra, az Alföld letűnt vízi világát pontosan megjelenítő attrakcióra alapozott turisztika. Rengeteg szálláshely, kalandpark, szabadstrand, termálfürdő, horgászási és vízisport lehetőségek már vannak, ősszel adjuk át az ország legnagyobb kerékpáros központját, épül a Poroszló és Hortobágy közötti kerékpárút. Mindezek mellett egyre több programot szervezünk.

Vannak tervek

Természetesen szóba kerül a Tiszafürednek már most elvitathatatlan címe, a Tisza-tó fővárosa is. Erről a polgármesternek az a véleménye, hogy ez nem cél, annál inkább eszköz egy színvonalasabb szolgáltatásokat nyújtó, komfortosabb, élhetőbb és biztonságosabb települési nívó eléréséhez, megtartásához. Mint a Tisza-tó környéki települések legnagyobbika már most is a térség közigazgatási-, egészségügyi-, kulturális- és oktatási központja. A következő években új egészségügyi centrumot szeretnének, rehabilitálják a belvárost, gyógyhellyé alakítanák a fürdőt, bővítenék, javítanák, biztonságosabbá tennék az közút-és kerékpárosút-hálózatot.

HBN–KZS