Nem bírják a kutyákat a budapestiek….

A budapesti lakosság közel fele tart otthonában valamilyen állatot, legtöbben kutyát és macskát. A többség maximum egy kutya tartását helyeselné, míg a budapestiek közel fele két macskát engedélyezne egy lakásban.

Kertben, udvaron több állat tartását is elfogadhatónak tartják a budapestiek- állapította meg a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. legújabb kutatása. A vizsgálat azt is szerette volna kideríteni, hogy a fővárosiakat mely állatok zavarják.

Az állatok közül legtöbben a kutyákat, a galambokat, és a macskákat említették, mint olyan állatot, amely valamely módon zavarja őket. A budapestiek igénylik a kulturált állattartás feltételeinek megteremtését, valamint igen szigorúan lépnének fel azokkal szemben, akik nem tartják tiszteletben az állatok és nem utolsósorban embertársaik jogait.

A különféle szennyeződésfajták közül a kutyaürülék szinte minden budapestit zavar, míg a galambpiszok esetén lényegesen kisebb az elégedetlenség.

Nem meglepő tehát, hogy szinte teljes az egyetértés abban, hogy szigorúan meg kéne büntetni azokat az állattartókat, akik nem takarítják fel kutyájuk ürülékét. A kutyák ürüléke elhelyezésének megkönnyítése érdekében a fővárosi lakosok támogatják, hogy több speciális szemetest, kutyavécét létesítsenek. Az ebadót és egy a kutyatartást a szomszédok beleegyezéséhez kötő rendeletet kevesebben támogatnának. 

 450 millió forint a kultúrált ebtartásra

A Fővárosi Önkormányzat álláspontja szerint a budapestiek jó közérzetéhez nemcsak az infrastrukturális fejlesztések, hanem a közterületek állapotának javítása, tisztaságuk megteremtése és megőrzése is szükséges.

Ahogy a tanulmány eredményei is bizonyítják, a fővárosiak túlnyomó többségét köztisztasági szempontból az eldobált szemét és az utcán hagyott kutyaürülék zavarja a legjobban.

A lakossági igénynek megfelelően az első átfogó közterület-tisztasági kampány 2003. májusában indult, akkor az utcák kutyapiszok-mentesítése volt a cél. A Közterület-fenntartó Rt. 100 darab utcai gyűjtőt helyezett ki a legkritikusabb területekre, ezzel párhuzamosan a kerületi önkormányzatokkal is megkezdődött az együttműködés kutyafuttatók létesítése érdekében.

Az utcák tisztaságának megőrzéséhez szükséges azonban a lakosság szemléletmódjának megváltoztatása is. A jogkövető magatartás ösztönzése érdekében a Fővárosi Önkormányzat 2004 óta minden költségvetési rendeletében jelentős összeget, három év alatt összesen közel 450 millió Ft-ot fordított az ebtartással kapcsolatos morál javítására. A forrásra a kerületi önkormányzatok pályázhatnak, 2004 és 2005 során 14 projektet támogattak.

Az elnyert összegeket egyebek mellett járdatakarító gépek beszerzésére, újabb hulladékgyűjtők kihelyezésére, kutyafuttatók kialakítására fordították a kerületek. Sikeres volt a tavalyi Az ARC kiállítás nyertes pályázatainak felhasználásával készült “Kutyapotty” tájékoztató- és reklámkampány is, melynek során változatos eszközökkel hívták fel a budapestiek figyelmét: minden itt élő közös felelőssége is, hogy milyen környezetben élünk.

Forrás: harmonet.hu