Nem biztos, hogy csak Debrecenben akciózott a nagyot szakító ékszertolvaj

Százmilliónyi ékszert zsákmányolt a betörő Fotó: Matey István
Százmilliónyi ékszert zsákmányolt a betörő Fotó: Matey István - © Fotó: Matey István
Debrecen – Ékszerboltot nyithatott volna zsákmányából az ecseri V. Károly (46). Lakhelyétől távolra járt betörni, mégis elfogták a debreceni nyomozók. Szakértők bevonásával vizsgálják, pontosan hány helyről lopott.

A Debreceni Rendőrkapitányság jelentős értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást V. Károly ellen. Hosszas nyomozás után június 13-án hajnalban fogták el Debrecenben, június 15-én a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. A férfinak nincs bejelentett állandó lakcíme, a nyomozók derítették ki, hogy életvitelszerűen Ecseren lakik. Házkutatást tartottak nála, amelynek során lefoglaltak több mobiltelefont, kétzsáknyi arany ékszert, márkás karórákat, közel 5,5 millió forint értékben készpénzt, vegyesen forintot, eurót, USA-dollárt és horvát kunát. Az előzetes szakértői vélemény szerint zsákmányából csak az aranyholmik mintegy 100 millió forintot érnek. A zsaruk most azon dolgoznak, hogy azonosítsák, hány helyre tört be, és honnan mit lopott. Debreceni sorozata alapján fogták el a nyomozók.

– Többnyire minden helyszínről pénzt és ékszert vitt el. A nyomozás eddigi adatai szerint Debrecenben 2014. március 1-jén éjjel 3 óra körül kezdte sorozatát. A teraszajtót befeszítve jutott be egy kertes házba, széfjéből pénzt, ékszereket, aranytömböt és nyereménybetétkönyvet zsákmányolt. A sértettnek úgy tűnt, a tettesnek helyismerete lehetett, hiszen célirányosan a széfet kereste – ismerteti az ügyet Nagy István százados, a Debreceni Rendőrkapitányság betörési alosztályának vezetője. – Utána 2014. március 23-án egy másik házból 16 millió forint értékben lopott pénzt és aranyat. Volt egy betörése, amikor nem vitt el semmit a házból, a többi esetben milliós értékekkel távozott a helyszínekről, legutoljára 2015. június 6-án. 2014. augusztus 22-én akciója közben megszólalt a ház riasztója, és a sértett az ablakon kinézve látta, amint a betörő éppen kimászott a betonkerítésén. Pontosan le tudta írni a férfit, ennek alapján grafika készült a tettesről. Ez nagyban elősegítette, hogy látókörünkbe kerüljön V. Károly. A sértett utóbb fényképről is egyértelműen felismerte.

A zsaruk bűnügyi portyaszolgálatuk közben június 12-én 20 óra 38 perckor az M35-ös autópálya hajdúböszörményi pihenőjéből látták, hogy egy V. Károlyhoz hasonló férfi Debrecen felé hajt egy piros Audival. Az autót 22 óra 15 perckor megtalálták a városban, a Kéky Lajos utcában. Üresen állt, a közelében sem járt senki. A nyomozók kivárták, ki érkezik hozzá, közben körülnéztek a környéken is. Hajnali 4 óra 15 perckor meglátták V. Károlyt a Németh László utcában, a Kéky Lajos utca felé gyalogolt. Igazoltatták.

– Nem volt nála személyi igazolvány, nem is volt hajlandó igazolni magát, csak annyit mondott, nem csinált semmit. Ruházatátvizsgálás során a táskájában több betöréshez használatos eszközt találtunk, mások mellett fekete kesztyűt, sarokcsiszolót, vágókorongot, szerelőkulcsot, munkavédelmi szemüveget, elemlámpát, több csavarhúzót, vésőt – teszi hozzá az ügygazda, Gere László címzetes zászlós, nyomozó.

Fotó: police.hu / Zsaru Magazin Fotó: police.hu / Zsaru Magazin ©

A korábban hasonló bűncselekményekért már büntetett V. Károly először mindent tagadott, majd az elé tárt bizonyítékok hatására beszélni kezdett, júliusi helyszíni kihallgatásain számos eset részleteibe beavatta a nyomozókat.

– A férfi ecseri tartózkodási helyén június 14-én tartott házkutatáskor lefoglalt ékszerekről és órákról fényképek készültek, ezek alapján több sértett is kétséget kizáróan felismerte a tőle ellopott értékeket – folytatja a százados. – Még sokat kell dolgoznunk, hogy a férfi teljes sorozatát felderítsük.

Gere László címzetes zászlós helyszíni kihallgatáson V. Károllyal | Fotó: police.hu / Zsaru Magazin Gere László címzetes zászlós helyszíni kihallgatáson V. Károllyal | Fotó: police.hu / Zsaru Magazin ©

V. Károlyt egyelőre 15 betöréssel gyanúsítják a zsaruk. A betörések helyszínein lefolytatott szemlék során eszköz-, ujj-, kesztyű- és DNS-nyomokat, anyagmaradványokat rögzítettek a bűnügyi technikusok. Ezek szakértői vizsgálata még folyamatban van, eredményük alapján várhatóan további lopásokkal is kapcsolatba hozhatják a férfit a nyomozók, akik azt gyanítják, V. Károly nem csupán Debrecenbe járt betörni.

– Takáts László / Zsaru Magazin –


Videó: Elfogták a százmilliónyi ékszert zsákmányoló sorozatbetörőt Debrecenben
Debrecen – Feszítővassal érkezett, arannyal távozott a cívisvárosból az ecseri férfi.