Nem büntethető a passzív eutanázia Németországban

Nem számít bűncselekménynek a passzív eutanázia, ha a beteg az őt életben tartó kezelés leállítását kérte – döntött pénteken a német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság.

A döntés egy 71 éves, halálos beteg nő esetén alapul, akinek lánya, ügyvédi tanácsra vágta el az anyját tápláló csövet, hogy így kísérelje meg a több éve kómában lévő nő halálba segítését, kérésének megfelelően.

A német legfelsőbb bíróság a pénteki döntéssel felmentette az ügyvédet, akit egy évvel korábban emberölés miatt ítélt el egy német bíróság, amiért a passzív eutanázia végrehajtását tanácsolta az öt éve kómában lévő Erika Küllmer lányának. A neves betegjogi ügyvédnek számító Wolfgang Putz azután javasolta a halálos beteg nőt tápláló cső elvágását, hogy az őt kezelő otthon nem volt hajlandó végrehajtani az idős nő korábbi kérését, hogy ne tartsák életben, ha kómába esne. A csövet a nőt kezelő orvosok ugyan visszahelyezték, de a 71 éves nő két hét múlva természetes halált halt.

Felmentették az emberölés vádja alól

A lányt első fokon felmentették az emberölés vádja alól, mert csak ügyvédje tanácsát követte. A kilenc hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt ügyvéd azonban a legfelsőbb bírósághoz fordult, amelyik pénteki döntésével egyértelműsítette a passzív eutanáziával kapcsolatos, eddig nem teljesen tiszta, és nehezen értelmezhető német szabályozást.

Így Németországban ezentúl nem büntethető, ha a beteg egyértelműen kifejezett kívánságára felfüggesztik az őt életben tartó kezelést. Ebbe beletartozik a lélegeztetőgép kikapcsolása, vagy a beteget tápláló cső eltávolítása.

Az aktív eutanázia azonban továbbra is törvénytelen maradt, és még a beteg kifejezett kérésére sem lehet azt végrehajtani. Az aktív eutanáziát öt évig terjedő börtönbüntetéssel büntetik.

– Független Hírügynökség –